cine ma poate ajuta cu o exprimare de opinie intre LOSTRITA SI MOARA LUI CALIFAR
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
Răspuns:
Este o povestire fantastica, deoarece se intersecteaza planul real cu cel fabulos.
In plan real, se situeaza satul de pescari, aflat pe malul Bistritei. Tragediile de inec ale satenilor se inscriu in realitate, precum si faptul ca locuitorii de pe malul Bistritei sunt priceputi in mestesugul pescuitului.
In plan fabulos, de la inceputul povestirii, Lostrita sugereaza duhul, rau al apelor, "Necuratul", care vrajise pe multi barbati cu iubirea ei. Superstitia populara spune ca necuratul ia diverse infatisari ca sa atraga oamenii. In aceasta povestire, luase infatisarea unui peste, sub forma Lostritei.
Actiunea debuteaza in plan fabulos, cu povestirea legendei populare despre raul apelor. Un flacau de pe Bistrita, Aliman, se indragosteste de o lostrita care naluceste prin ape. Vrajit, flacaul tanjeste, se topeste ca o boala si dupa ce reuseste sa o prinda, o scapa imediat si merge exasperat la un vraci si vraciul ii da o lostrita lucrata din lemn. Pusa in apa, papusa produce minuni: apa Bistritei vine mare si, provocand inundatii, aduce de sus de la munte o pluta pe care se afla o fata care nu stie cum o cheama. Intre Aliman si frumoasa fata izbucneste o mare dragoste, intrerupta de aparitia mamei, o vrajitoare de pe Bistrita de sus. Bistriteanca si fata pleaca, lasandu-l pe flacau intristat. O alta fata din sat pune ochii pe el si hotaraste nunta. Un baietas aduce vestea ca a reaparut Lostrita, iar Aliman vrea sa o prinda si sa o manance la nunta lui. Apa este mare si, Lostrita il priveste fix in ochi, flacaul se afunda in apa si dispare.
Principala tema este fantasticul. In opera,fantasticul are rolul de a schimba destinul lui Aliman. Motivele sunt: motivul pestelui care apare in mai multe tipologii, simbolizand diferite lucruri, motivul lostritei care sugereaza duhul, rau al apelor si motivul lostritei din lemn.
Aliman este impulsionat de visul său, se simte puternic, i se pare că fiecare întâlnire cu peştele îi aduce noroc. Ca toate personajele din proza voiculesciană, şi Aliman trăieşte o vrajă împotriva căreia nu poate lupta .
Ca o concluzie, fantasticul reprezintă o lume creeată de noi, ceva artificial. Ea este lumea noastră proprie, care ne permite să evadăm din realitate şi din viaţa cotidiană. Forma pe care o ia fantasticul depinde de caracterul fiecărei persoane.
Explicație:
coroana pls
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Franceza,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă