Limba română, întrebare adresată de sjjsjdhwhfuydf, 8 ani în urmă

cine ma poate ajuta la unu din aceste ex dau coroana si 55pct
Arata ca poezia Testament de Tudor Arghezi este o arta poetica.
Arata ca poezia Biografie de Lucian Blaga este o arta poetica.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ariadnaa
2

Răspuns:

Explicație:

Volumul „Cuvinte potrivite” (1927) se deschide, în mod semnificativ, cu un text programatic, realizat, însă, cu mijloace poetice, și anume poezia „Testament”.

O caracteristică a modernismului o constituie interesul poeților de a reflecta asupra creației lor, de a-și sintetiza concepția artistică și de a o transmite criticilor, astfel că fiecare volum începe cu o artă poetică.   Poezia argheziană este o artă poetică modernistă și fiindcă înglobează transfigurarea socialului în estetic, precum și raportul dintre inspirație și tehnica poetică.

Viziunea argheziană asupra lumii evidențiată în această artă poetică modernistă relevă atitudinea poetului față de predecesori, dar și față de urmași, prin mesajul și valoarea estetică ale operelor sale. Prin urmare, în concepția lui Arghezi, creatorul trebuie să fie angajat social, să metamorfozeze suferințele înaintașilor în creație, iar rodul muncii sale de „șlefuitor de cuvinte” să devină o valoare spirituală nouă, absolută, care să contribuie la evoluția neamului său.  

Alte întrebări interesante