Limba română, întrebare adresată de Dihor03, 9 ani în urmă

Cine poate sa-mi faca rezumat la Baltagul de Mihail Sadoveanu?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de beatricerox15
4
In expozitie,este prezentata Victoria Lipan care isi aminteste de o anecdota pe care sotul ei o spunea la nunti si la botezuri.
Acum sotia lui este ingrijoratapentr ca Nechifor plecase la Dorna sa cumpere oi si nu se mai intoarse,dar nici nu daduse vreun semn,ceea ce era neobisnuit pentru el.Victoria se afla acasa doar cu fiica ei ,Minodora,fiul ei Ghiorghita fiind cu oile la iernat.Pentru a se mai linisti,femeia merge la preotul satului pentru a trimite o scrisoare fului,apoi o viziteaza pe baba Maranda,vrajitoarea staului,incercand sa afle vesti despre sotul ei.
 Ghiorghita se intoarce acasa,dar vesti despre Nechifor tot nu apar.Intriga este declansata de hotararea Victoriei de a porni pe urmele sotului ei,impreuna cu Ghiorghita,desi,initial,dorea sa il trimita numai pe el.
 Desfasurarea actiunii debuteaza cu pregatirile facute in vederea calatoriei.Victoria face rost de bani,o duce pe Minodora la manastire,il lasa pe argatul Mitrea sa aiba grija de casa.Calatoria incepe numai dupa ce Victoria a tinut post 12 zile de vineri si s-a purificat sufleteste.Porneste spre Dorna,trecand prin Bicaz si Calugareni.Se intalneste la Farcasa cu subprefectul si cu mos Pricop,cel din urma amintindu-si de Lipan.
Trecand prin Borca,intalnesc un botez,iar la Cruci,o nunta,inversarea ritualurilor fiind un semn rau pentru Victoria.Urmand calatoria spre Vatra Dornei,la un han,cei 2 calatori afla ca Nchifor Lipan cumparase in luna noiembrie 300 de oi,din care 200 le vanduse altor ciobani cu care pornise impreuna spre Neaga.
Victoria si Ghiorghita incearca sa refaca  itinerariul celor 3,si afla ca ultima oara au fost vazuti impreuna in Sabasa,in urmatoarea Suha ,aparand doar 2.Eroina realizeaza ca intre cele 2 localitati,sotul ei a fost ucis.
 In cautarile ei,Victoria il gaseste pe Lupu,cainele lui Nechifor,cu ajutorul lui ajungand la osemintele sotului ei,element ce reprezinta punctul culminant.
Deznodamanatul infatiseaza indeplinirea datoriei crestinesti a Victoriei fata de Nechifor,pregatiriile de inmormantare, si praznicul de pomenire.Autoritatile incerca sa rezolve cazul ,dar Victoria reuseste sa dezlege misterul.La praznic participa si Calistrat Bogza si Ilie Cutui,care fusesera vazuti cu Nechifor.Victoria reface momentul crimei,asa cum nici cei 2 nu-si aduceau aminte.Bogza este  atacat de caine si Ghiorghita,cu baltagul,iar Ilie Cutui este arestat.

Dihor03: Multumesc!
Alte întrebări interesante