Limba română, întrebare adresată de nastianastasia, 8 ani în urmă

cine poate sa scrie rezumat la mitul lui prometeu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Kpoplover03
30
Prometeu era binefăcătorul oamenilor. Pentru ei, l-a înșelat pe Zeus de 2 ori. Prima oară, oamenii trebuia sa aducă un taur ca jertfa. Prometeu a luat oasele, pielea și le-a ascuns sub un strat gros de grăsime. Apoi a luat carnea și a ascuns-o sub stomacul animalului și l-a pus pe Zeus să aleagă. Acesta văzând grăsimea a ales, fără să-și dea seama pielea și oasele. Făcându-le acestora partea cea mai bună la împărțirea unei victime destinate lui Zeus, titanul și-a atras pentru prima dată asupră-și mânia acestuia din urmă. Drept răzbunare, părintele zeilor le-a luat muritorilor focul. Din nou însă Prometeu a găsit mijlocul de a le veni oamenilor într-ajutor. El a furat focul din ceruri și-l dădu oamenilor.
Pedeapsa lui Zeus fu și mai aspră de aceasta data. Îl înlănțui pe Prometeu de o stâncă pe muntele Kazbek. Un vultur uriaș, pasăre monstruoasă zămislită de Tifon și de Echidna, îi devora zilnic ficatul, care peste noapte se regenera. În felul acesta titanul fu supus unui chin zilnic.

Prometeu îl sfătuise pe Epimeteu ( un om care dorea sa il ajute sa scape de pedeapsa crunta) să nu accepte niciun dar de la zei, dar în absența acestuia Zeus îl convinge să o ia pe Pandora, prima femeie zamaslita de o zeita frumusetii, cea care ajunge să răspândească în lume toate relele și nenorocirile.
Alte întrebări interesante