Limba română, întrebare adresată de liviu055, 8 ani în urmă

Cine se pricepe bine la limba română și mă poate ajuta și pe mine la acest exercițiu vă rog mult ,dau Coroniță!!!

De alcătuit un text argumentativ în care poemul Luceafărul de Mihai Eminescu este un text romantic prin 3 argumente+exemple+citări din poem

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
1

Răspuns:

Salutare! Desi nu am pretentia ca ma pricep bine  la limba romana, voi incerca sa te ajut!

 Luceafarul, unul din poemele reprezentative ale lui Eminescu este in primul rand un poem filozofic si apoi unul romantic. Romantusmul ca si curent literar pune in prim plan personaje care aparțin tuturor categoriilor sociale, nexistand  tipuri umane, ci individualități, apoi temele  predilecte romanticilor sunt: iubirea, natura, istoria, folclorul autohton, condiția omului de geniu, moartea, singurătatea, revolta împotriva condiției umane.

Eminescu a ales in acest poem romantic de altfel,  problematica geniului in raport cu lumea, iubirea si cunoasterea. Cu usurinta observi compozitia romantica realizata prin punerea in antiteza a cosmicului (Luceafarul)  si planul terestru (fata de imaprat).

Tema iubirii este superb ilustrata intre astrul de pe cerul noptii  "un tanar voievod, un mort frumos cu ochii vii" si omul comun ( "o prea frumoasa fata"). Apoi, Eminescu  face trecerea opozitionala  planurilor cosmic si terestru si a doua ipostaze ale cunoasterii: geniul si omul comun.

Daca in prima parte a poemului ti se prezinta o poveste simpla de iubire ( desi imposibila ), dintre o stea si o pamanteana, cand  " Cobori in jos, Luceafar bland, / Alunecand pe-o raza", el  avand  "par de aur moale, umetele goale, umbra fetei stravezii / E alba ca de ceara", iar fata il asteapta cu infrigurare, ai deja elementele romantice prezente ( marea, castelul, fereastra, oglinda)

In a doua parte a acestuia ai un altfel de iubire prezentata, opusa celei ideale din prima parte. Ultima parte a acestui minunat poem este defapt sinteza filozofica a convorbirii Luceafarului cu Demiurgul, care isi cere eliberarea nemuririi in schimbul iubirii pentru pamanteana.

Geniul neinteles realizeaza sub indrumarea Demiurgului ca scenele de iubirecare  se petrec departe de lume, sub crengile de tei inflorite, in singuratate si liniste, in pacea codrului, sub lumina blanda a lunii intre Catalina si Catalin ( copil de casa) care reprezinta defapt  "cercul stramt", simbol al vremelniciei, iar  El, geniul.  atinge  starea de perfecta liniste sufleteasca obtinuta prin detasarea de framantarile lumii.

Explicație:


liviu055: Mersi mult !
Komisarul: sa-ti fie de folos!
liviu055: Te pricepi bine la geografie ?
Komisarul: Stiu doar pentru mine! Nu pot spune ca stiu bine! Nu excelez la aceasta disciplina.
liviu055: Poți te rog frumos să vezi întrebare care am postat-o la geografie acum
Alte întrebări interesante