Limba română, întrebare adresată de liubaonufrei, 9 ani în urmă

cine srie romane stiintifice fantastice varog cu exemple directe daca se poate

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danyst99
2
Mircea Eliade domnisoara christina

liubaonufrei: dar nu este stiintific
danyst99: este fantastic
liubaonufrei: da da nu e stiintifik]
liubaonufrei: trebuie ambele sa predomene
Răspuns de bragarumari
0
Primul roman științifico-fantasticLiteratura s-a aflat mereu înaintea științei, de pildă prin explorarea fictivă a spațiului sau a Pământului, dar știe cineva care este cea dintâi lucrare științifico-fantastică? Profesorul britanic Justin Meggit (dar nu numai) crede că da, și o atribuie unui gânditor sirian, vorbitor de greacă, stabilit la Roma.

Lucian de Samosata – sau doar Lucian, pentru prieteni; un orator și satirist celebru la vremea lui – a publicat în secolul al II-lea romanul intitulat, ironic, ”Poveste adevărată”. Cartea este în fapt o parodie la adresa scriiturilor ”de călătorie” apărute în vremea Romei antice, dar personajele din ea se avântă pe tărâmuri neobișnuit de îndepărtate, precum Luna, Soarele și alte planete. Conține, deci, surprinzător de multe elemente comune cu romanele și filmele SF de astăzi.

Meggit a susținut opera lui Lucian cu prilejul Festivalului Ideilor, organizat anual de Universitatea Cambridge, dar ideea că ”Povestea adevărată” este primul roman SF nu-i o noutate absolută. Anul trecut, spre exemplu, scriitoarea canadiană Margaret Atwood a publicat o culegere de eseuri intitulată ”In Other Worlds: SF and the Human Imagination”, în care menționează atât romanul lui Lucian, cât și alte lucrări care pot trece drept SF, unele fiind chiar mult mai vechi.

Dintre acestea amintim poemul epic indian Ramayana, atribuit lui Valmiki, în care tema principală este un război purtat pentru o femeie frumoasă. Dar Ramayana, scrisă cândva între secolele III-IV î.e.n., descrie și o mașinărie zburătoare fantastică, Pushpaka Vimana. Și ”Republica” lui Platon, apărută prin anul 380 î.e.n., este mai mult decât un text filozofic. El descrie practic o utopie, o lume ideală în care există guvene luminate alternative. Atwood este de părere că ”Republica” stă la baza tuturor romanelor SF utopice moderne, exercitând influențe puternice asupra unor autori precum Thomas More (”Utopia”), Jonathan Swift (”Călătoriile lui Gulliver”) și H.G. Wells (”Mașina timpului”).
 


bragarumari: atunci alceva vrei
liubaonufrei: ceva romane stiintifice si fantastice la un lok
liubaonufrei: vezi poate gasesti ceva
bragarumari: acum este bine
liubaonufrei: nu vad nimik
bragarumari: am schimbat raspunsul ( editat )
liubaonufrei: da nu este orikum ce vreau poate alt ceva gasesti
liubaonufrei: a kaut si eu dar nu gasesk
bragarumari: doar asta am gasit
liubaonufrei: mm ok
Alte întrebări interesante