Cineva ma ajuta va rog nu mai am mult timp?
DAU COROANA!!!!!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Bacteriile fac parte din grupa celor mai simple plante. Ele populează toate mediile de viaţă. Au corpul format dintr-o singură celulă, deci sunt plante unicelulare.
Bacteriile au între 0,6-6 microni (1 micron = a mia parte dintr-un milimetru). Celula lor prezintă:
– membrană
– citoplasmă (în care nu găsim clorofilă)
– nu prezintă nucleu indivizualizat (adică bine conturat), ci nucleul lor este răspândit în citoplasmă. Acesta este un criteriu de inferioritate.
– coci (mici sfere, care pot fi libere sau grupate câte două, câte patru sau mai multe formând chiorchini)
– bacili (bastonaşe de diferite forme: cilindrică, suveică; pot fi izolaţi sau grupaţi în lanţuri sau şiraguri)
– spirili (filamente ondulate, de diferite lungimi)
– vibrioni (în formă de virgule).
În biologia celulară, nucleul (din limba latină nucleus, însemnând miez) este un organit celular înconjurat de o membrană dublă întâlnit la celulele eucariote. El conține cea mai mare parte din materialul genetic, aranjat sub forma mai multor molecule de ADN împreună cu o mare varietate de proteine, precum histonele, care ajută la formarea cromozomilor. Genele din interiorul acestor cromozomi reprezintă genomul nuclear. Funcția nucleului este aceea de a menține integritatea acestor gene și de a controla activitățile celulei prin reglarea exprimării genetice. Așadar, se poate spune că nucleul este cel care controlează celula. Componentele nucleului sunt: învelișul nuclear (anvelopa nucleară) format din două membrane nucleare (cea externă având pori), nucleoplasma (citoplasma nucleului sau carioplasma) alcătuită dintr-o parte solidă numită cromatină și o parte lichidă numită cariolimfă, nucleol (poate fi unul singur sau pot fi mai mulți). Nucleul are dimensiuni de 10-40 µm, în funcție de dimensiunile celulei.
Este delimitat de 2 membrane cu pori. Porii permit exportarea ARN ribozomal și ARN mesager.
Celule fara nucleu: Eritrocitele mamiferelor adulte și vasele conducătoare liberiene. Celule binucleate: bicelulele hepatice; Celule polinucleate: fibra musculară striată.
Nucleul conține informația întregii celule, informație codificata în ADN. În faza de sinteză a ciclului celular, are loc dublarea întregii cantități de ADN, aceasta fiind necesară obținerii celulelor fiice în urma diviziunii. ADN-ul controlează și coordonează activitatea celulei.