Limba română, întrebare adresată de mariajamaicka, 9 ani în urmă

citate din Budulea Taichii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Flouers
9

1)După cum ştia Budulea, nu erau atunci pe lume decât şase limbi, fiindcă franţuzeasca era un fel de nemţească, ruseasca un fel de sârbească, iar turceasca un fel de limbă păgânească, pe care puteai s-o înţelegi în latineşte, căci, după cum spune dascălul Clăiţă, şi latineasca era o limbă păgânească.


Căutare personalizată

Budulea Taichii

Tema

Nuvela "Budulea Taichii" de Ioan Slavici prezinta momente semnificative din viata lui Huţu, fiul lui Budulea cel bătrân, de la primii ani de scoala, din sat, continuand cu studiile la oras si în strainatate, pana la revenirea sa în sat, cand devine protopop, se casatoreste cu Mili si are un baiat.

Titlul

Titlul nuvelei reprezintă porecla pe care colegii de scoala i-o dau lui Huţu, după ce aud acest apelativ afectuos cu care Budulea i se adresează fiului sau. Forma este populara si exprimă dragostea parinteasca si mandria pe care le simte in adancul sufletului Budulea cel batran, cimpoierul din Cocorasti. Aceeasi simpatie o nutreste si autorul cand afirma ca "Budulea nu era numai al Taichii, ci si al nostru al tuturora.".


                       Popa Tanda - Ioan Slavici

Pe langa momentele subiectului actiunea are loc in a doua jumatate a

secolului XIX in momentul patrunderii relatiilor capitaliste in lumea

patriarhala a satului. Toata actiunea se petrece pe parcursul mai

multor zeci de ani personajul principal fiind reprezentat in evolutia

din tinerete pana la batranete.


        Ioan Slavici - Mara comentariu

Radna, se afla pe malul stang al Muresului, iar peste rau se afla Lipova, care era foarte aproape “la vreo doua ore” de Arad. Undeva in apropiere, pe coasta dealului se afla “Maria Radna”, manastirea minoritatileo, iar la Lipova manastirea romaneasca. Mara facea negot, vindea ce putea si cumpara tot ce gasea. Cumpara de la Radna si vindea la Lipova, cumpara de la Arad si vindea la Lipova si Radna, si tot asa. In fiecare zi de marti dis-de-dimineata ea isi lua cosurile pline si se ducea la Radna, joi la Lipova, iar vinerea pleca la Arad. Cand avea noroc se intorcea acasa cu cosurile goale. Acolo, statea in fiecare seara si-si numara banii , punand cel putin un craitar in cei trei ciorapi pe care-i avea. Unul era al Persidei, fiica acestuia, unul al lu Trica, iar altul era pentru zilele de batranete si inmormantare. Neavand cu cine sa lase copii acasa, aceasta ii lua cu ea toate zilele. S-a hotarat ...


                             Stilul lui Ioan Slavici

Tot in « Mara » observam simtul datoriei foarte dezvoltat in cazul Persidei : ea , spre deosebire de mama ei, probabil din cauza educatiei obtinute la manastire, se ghideaza dupa un cod strict care, desi la inceput se afla in opozitie cu sentimentele pentru Natl, in timp, ajunge sa fie aplicat si in cazul iubirii.

                           Sfantul Ioan Botezatorul

Dupa ce Elisaveta a nascut,i s-a dezlegat si limba lui Zaharia, care a spus ca numele copilului va fi „Ioan” , si nu „Zaharia”,cum ar fi vrut vecinii si rudele.Umplindu-se de Duhul Sfant,Zaharia a inceput sa profeteasca despre Ioan,cel ce va deschide drum Lucrarii Celui Prea Inalt.

Alte întrebări interesante