Citește cu atenție text și rezolvă exercițiile:
A. Timiditatea reprezintă o stare de îngrijorare și de disconfort resimțită în interacțiunile sociale, o teamă legată de evaluarea negativă a celorlalți, care vă poate îngreuna îndeplinirea obiectivelor personale și profesionale. Timiditatea se poate manifesta prin: simptome fizice precum bătăi accelerate ale inimii, înroșirea feței, tremur, transpiraţie; comportamental, prin evitarea contextelor sociale și a riscurilor; cognitiv, printr-o evaluare negativă a propriei persoane, sensibilitate la feedbackul* negativ. În general, oamenii timizi sunt îngrijorați că ceilalți și-ar putea face o părere greșită despre ei din cauza anumitor trăsături fizice [...]. Dacă încearcă să inițieze o conversație sau să invite pe cineva la o petrecere, se îngrijorează că solicitarea lor poate deranja cealaltă persoană, ajungând să considere interacțiunea cu ceilalți o povară, oamenii putând să îi refuze. [...] De asemenea, le este frică de greșeli, considerând că o singură greșeală îi poate face pe ceilalți să îi respingă sau să îi umilească. Oamenii timizi cred adesea că ceilalți nu îi plac, că îi consideră plictisitori, ciudați sau enervanți, fără nicio dovadă solidă care să susțină acest lucru. Dacă cineva nu reacționează la ce spun ei, dacă cineva pare neatent, plictisit de conversație sau se uită în telefon, ei presupun că este vina lor.
B. — Sper că toată lumea a repetat temeinic dialogul dintre Peter şi Kate. Închideţi cărţile, o să numesc pe cineva să răspundă. Sau poate se oferă cineva? întreabă profesoara în timp ce toată lumea se aşază în scârţâit de scaune târşâite pe parchet.
Pun mâinile pe caiet. Ascund mâzgălitura asta apărută din senin.
Profa aşteaptă să se sacrifice cineva. Mie mi se zbat venele de la tâmple, de parcă aş fi pe buza unei prăpăstii. Am învăţat atât de bine lecţia asta! O ştiu pe de rost de la cap la coadă, cred că aş lua o notă bună. Şi totuşi, nu îndrăznesc să ridic mâna. Dacă m-aş oferi să răspund, aş fi obligată să vorbesc în faţa întregii clase. Şi una ca asta nu se poate. Pentru că ştiu ce voi păţi. Ca de obicei, mă voi înroşi toată şi Ben Teroristu’ o să mă facă iar „Tomată”. Sandra şi prietenele ei vor râde de mine.
Dacă mă fac mică, la locul meu, n-o să mă bage nimeni în seamă. Aşa că nu mă mişc. Émilie, cea mai bună prietenă a mea, îmi dă un cot când se aşază lângă mine. Şi-a dat seama că nu mă simt bine.
— Juliette, respiră! şopteşte ea. Doar ştii lecţia pe de rost! Ridică mâna!
Dau din cap în semn că nu, inima mea o ia razna, n-o să izbutesc niciodată. Mi se pare că toată lumea se uită la mine şi îmi vine să mă ascund. Să vorbesc în faţa clasei: nu, nu, nu. Nu voi reuşi niciodată. (Gally Lauteur, Cea mai timidă fată din clasă)
1. Prin ce se poate manifesta timiditatea? Tu ai fost timid? Când? 4 puncte
2. Care este tema comună a celor două texte? 3 puncte
3. Precizează numele băiatului despre care trebuiau să învețe (text B). 1 punct
4. De ce cred oamenii timizi că ceilalți nu îi plac? 4 puncte
5. Ce semnificație au cuvintele lui Emilie din ultimul dialog? (text B) 3 puncte
6. Scrie, în 30 – 50 de cuvinte cum ai încuraja oamenii timizi. 2 puncte
7. Scrie de ce crezi că Juliette era timidă? (20 – 40 de cuvinte) 2 puncte
8. La ce materie crezi că au avut de învățat dialogul? (text
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
hxjxjxoxoxixixixix8x8xixiixixixixix
Răspuns:
1. Timiditatea se poate manifesta prin simptome fizice, comportamentul schimbat in rau, feedback negativ si alte lucruri spuse in text.
AICI POTI SAPUNE TU, DESPRE TINE PENTRU CA NU STIU DACA AI FOST VREODATĂ TIMID/A:)
2. Tema comuna a celor 2 texte este Timiditatea.
3. Elevii trebuiau sa invete despre Peter.
4. Oamenii timizi cred ca ceilalți nu ii plac deoarece acestia se simt inferiori, dorind sa nu deranjeze.
5. Cuvintele lui Emilie semnifica incurajarea pe care aceasta i o spune prietenei ei.
6. Aici iti pori spune parerea personala, scrisa natural, fara figuri de stil sau un limbaj pompos
7. Juliette era timida deoarece dorea sa nu fie jignita de colegii si se temea de raspunsurile posibil gresite pe care aceasta le putea da
8. Eu cred ca elevii au avut de învățat la limba si literatura romana pentru ca după spusele textului, acestia au avut de retinut un dialog dintre doua personaje
Explicație:
Sper ca te am ajutat!!
Coroana??