Limba română, întrebare adresată de lc96, 9 ani în urmă

Citește. Ești de acord cu autorul citatelor? Discută apoi în grup cu colegii. La ce concluzie ați ajuns?
a) ,,Sigur că cititul e una din marile bucuriii ale vieții și printre puținile vicii care nu trebuie pedepsite. Dar eu nu l-aț separa, nici măcar din rațiuni de demonstație, de învățătură. A citit înseamnă a învăța."
b) ,,La ce sunt bune cărțile? Îmi vine să răspund: la totul și la nimic. Poți trăi foarte bine fără să citești. Miloane de oameni n-au deschs nicodată o carte. A vrea să le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumusețea muzicii lui Mozart."


Utilizator anonim: Da sunt!
lc96: de ce?
lc96: argumentează te rog mult)
Utilizator anonim: Deoarece cred ca cititul ne ajuta sa desprindem unele invataminte si sa facem diferenta dintre realitate si fictiune
Utilizator anonim: la a
lc96: Îmi plac răspunsurile tale)) Mă imprisionezi )
Utilizator anonim: si la b)Nu este adevarat ! Cartile sunt bune!Din carti putem distinge ce este bine si ce este rau!Cu ajutorul cartilor putem cuprinde intr-o lumea frumoasa alaturi de personajele ei.
lc96: îți mulțumesc mult pentru ajutor :)
Utilizator anonim: Cu placere

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
38

a)

*PRO:  

  •    În opinia mea, autorul citatului are dreptate și conturează frumos iubirea de lectură - ca pe o dependență care, de fapt, nu face niciun rău omului iubitor de carte, precum fac alte vicii care sunt pedepsite pe drept. De asemenea, cititul cărților nu poate fi separat de învățătură, deoarece orice conținut care prezintă informații, fie mai utile sau nu, mai interesante sau nu, reprezintă un pas spre desăvârșirea cunoașterii.

*CONTRA:

  •    În opinia mea, autorul citatului conturează o imagine a cărții cu care nu sunt de acord, deoarece nu i-aș putea atribui niciodată imaginea de "viciu". Consider că termenul de "viciu" trimite către o lume depravată, plină de frustrări, iar cartea reprezintă opusul, aceasta "pedepsind" comportamentul deviant prin moralele sale. Însă, sunt de acord că nu există învățătură fără carte, ea fiind izvorul cunoașterii.

b)

*PRO:

  •   După părerea mea, autorul citatului dat conturează o idee cu care sunt de acord, deoarece cărțile nu reprezintă un interes pentru toți oamenii, fiind diferite tipologii de oameni, printre care se regăsesc și cei care nu le consideră pe acestea improtante în viață. Astfel, cărțile sunt totul pentru iubitorii de lectură, pentru oamenii curioși și culți, iar pe de altă parte, reprezintă un nimic pentru oamenii ignoranți, care doar se hrănesc cu iluzia că le cunosc pe toate. Totodată, cu greu poate un iubitor de carte să-l învețe pe unul indiferent cât de importantă este cartea, cel din urmă fiind ca un surd care nu poate înțelege măiestria muzicii lui Mozart.

*CONTRA:

  •    După părerea mea, autorul citatului nu ia în considerare și posibilitatea întreptării și celor mai ignoranți dintre oameni, motiv pentru care nu sunt de acord cu spusele lui. Consider că orice om poate înțelege utilitatea unei cărți în primul rând, chiar dacă nu frumusețea ei. Din proprie inițiativă poate sunt mulți oameni dezinteresați de cumpărarea și răsfoirea cărților, dar manualele au fost răsfoite de fiecare individ. Sunt de părere că prin educație și șlefuire orice om indiferent poate să se îndrepte și să iubească cărțile, dar acest lucru se poate înfăptui doar cu răbdare.
Alte întrebări interesante