Limba română, întrebare adresată de Diana01, 9 ani în urmă

Cititi testul "Cainele si catelul" de Grigore Alexandrescu... Demonstrati ca aceasta opera literara este o fabula.... (va rog... un mic ajutor... multumesc)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elysa28
91

   Semnata de Grigore  Alexandrescu opera literara " Cainele si catelul" surprinde artistic un aspect din realitatea cotidiana.

   Desi conceputa in versuri opera literara in discutie prezinta particularitatile fabulei, ca specie literara: specie a genului epic, de mica intindere , care se compune dintr-o povestioara alegorica si omorala si care adduce in prim-plan personaje selectate din lumea necuvantatoarelor , acestea fiind personificate si reprezentand masti ale oamenilor.

   Din punct de vedere al structurii , opera se divide in doua secvente: povestioara ( Samson poarta un dialog cu boul, expunandu-si principiile sanatoase despre cum trebuie sa se comporte oamenii un societate , ceea ce il incurajeaza pe Samurache sa intervina ; in acel moment acesta e apostrofat, Samson demonstrand ca nu gandeste cum vorbeste) si o morala , compusa din doua versuri in care se precizeaza concluzia.

   Fiind necuvantatoare , Samson si Samurache sunt personifiacate , ele reprezentand masti ale oamenilor si fiind prezentate in antiteza.

   Astfel, cainele este fatarnicul parvenit, care dispretuieste pe oamenii simpli si modesti, iar catetlul este prototipul omului simplu si naiv, care are tendinta de ai judeca pe ceilalti dupa cum este el.

  Tonul ironic utilizat de naratorul obiecti reprezinta o alta particularitate a fabulei, autorul intelegand sa-si exprime astefel antipatia fata de Samson ce fatarnic si laudaros si compasiunea pentru naivul Samurache.

  In concluzie, prin tot ceea ce am enuntat , am demonstrate apartenenta textului propus la fabula , ca specie literara.

Răspuns de Utilizator anonim
42
uite cateva idei;
-definitia fabulei
-povestire fabulei
-caracterizarea personajelor
-concluzia
Alte întrebări interesante