Limba română, întrebare adresată de deoarece, 9 ani în urmă

Cititi textul de mai jos. Explicati cum se realizeaza "poanta" textului, comentat din punct de vedere gramatical si semantic cele doua cuvinte care alcatuiesc ultimul vers. Ce raport se stabileste intre ele? Ce efect are alaturarea lor?
" Orice le-ai spune
florilor scunde
niciuna totusi
nu-ti va raspunde
Singur balonul
de papadie
are sa-ti spuie
- Adio! Adie..."
( Serban Foarta, De vorba cu florile)


Utilizator anonim: Alăturarea lor are efectul de a ne introduce mai adânc în atmosferă,cuvintele ,,adio" și ,,adie" fiind paronimice,dar totuși legandu-se între ele.
Utilizator anonim: ,,Adio"este șăluțul păpădiei,care ,,piere" în văzduhul -nalț datorită adieri vântului care o împrăștie în tot colțul și distrugând ,,balonul de păpădie".
Utilizator anonim: Salutarea florii transmitandu-ne un sentiment atât vesel...cât și de jale,vesel căci e frumos să vezi cu păpădia străbate lumea ca lăutarul din poveste...dar rău pentru ca ea moare în depărtare și ...dispare...
Utilizator anonim: ,,poanta textului" este următoarea:Florile scunde,care în adierea vântului nu răspund deloc ,ele fiind parca ,,ingamfate"și doar floarea care urmează să dispară pe veci în văzduh...te salută... își ia adio...și pleacă.
Utilizator anonim: ,,poanta " din câte vedem este pus între ghilimele,cea ce înseamnă ca nu are aspectul,sau valoarea sau înțelesul în sine,este metaforic cuvântul,are un sens CONOTATIV,adică nu are sensul de glumă.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de RadaT
16
Cuvantul adio! este o interjectie.
Adie este verb.
Cele doua cuvinte sunt paronime.

deoarece: Sunt trei intrebari
RadaT: Imi pare rau, atat am stiut eu sa explic. :)
Răspuns de Lollita
18
Sunt paronime. 
Efectul comic este obtinut datorita jocului de cuvinte
adie - suflarea ce duce la imprastierea pufului de papadie
adio - papadia pare sa te salute prin insasi disparitia sa



deoarece: Efectul comic..?
Lollita: Ce nu e clar?
deoarece: Locul unde trebuie sa radem
Lollita: La poanta, desigur. Dar nu trebuie. Priviti copiii cum rad cand sufla in papadii. Poate nu vi se pare distractiv, dar este. Uite-o... nu e.
deoarece: Nu e. Ea spune acel adio cu pretul frumusetii sale
nicoletadublea: Auzi daca stii de ce intrebi
Alte întrebări interesante