Istorie, întrebare adresată de costiucteodora89, 8 ani în urmă

clasificați câte două cazuri și două consecințe a marilor descoperiri geografice

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de hsoaorhxm
1

Răspuns:

Marile descoperiri geografice au loc în secolul XV și XVIII. Condițiile ce au determinat descoperirile geografice ține de dezvoltarea științei, dorința de îmbogățile, interesele religioase de răspândire a creștinismului.nteresul pentru metale pretioase crescuse, creindu-se conceptul de "goană după aur". Europenii considerau ca Africa detine vaste resurse de aur, dar nu stiau cu exactitate unde, caci musulmanii detineau monopol. Marco Polo a intarit ideea ca in India sau in China se pot gasi multe bogatii. In 1480 a pornit goana dupa mirodenii, elemente care se adaugau in alimentele conservate cu sare pentru a-i imbunatati gustul , ca piperul, cuisoare, ghimbir, scortisoara, nucsoara, sofran, fiind anumite zone in care cresteau. Zonele cele mai productive erau India, pe litoralul de sud-vest, pe coasta Malabarului, Insula Ceylon si insulele din Indonezia-Insulele Moluce. Mirodeniile erau importate din antichitate, dar consumul in Europa a crescut dupa cruciade, dupa ce europenii au intrat in contact cu lumea musulmana, invatand sa utilizeze mai des mirodeniile. China era de asemenea o piata de desfacere.

Chiar daca turcii au ocupat Constantinopolul in 1453, ce era la intretaierea rutelor comerciale Orient-Europa, aprovizionarea cu mirodenii venea pe trei mari cai: Din India, erau transportate prin Marea Rosie, Suez, in Egipt prin Cairo-Alexandria, de unde le preluau negustorii venetieni si le distribuiau la Venetia. Fie erau transportate din India in Golful Persic, trecand prin Irak, Siria la Beirut, pe unde veneau negustorii venetieni, catalani si francezi, distribuindu-le in marile capitale europene. Tot din India puteau fi transportate la Tabriz-Iran, pe care le preluau negustorii genovezi sau venetieni, ducand mirodeniile fie la Constantinopol, spre Marea Mediterana, fie la Mecca, fie spre Chilia-Cetatea Alba. 75% din mirodenii veneau prin Marea Rosie. 15% veneau prin porturile din Marea Mediterana, 10% in porturile din Marea Nordica.

Expedițiile lui Magellan și ale lui Sebastian Cano au dovedit sfericitatea planetei și circumnavigabilitatea. Au fost descoperite noi țări și popoare, au fost acumulate cunostiinte în botanică, zoologie, medicină, istorie, lingvistică, religie, obiceiuri etc. Coloniile iberice din America au propagat catolicismul. Prin realizarea multiplelor contacte, s-au creat premisele trecerii de la evoluția separată a Lumii Vechi și a Lumii Noi la evoluția unitară a umanității.

Alte întrebări interesante