Comentat poezia Iuliei Hasdeu 'De ce'
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
Aşa cum arată şi întrebarea din titlu, poezia transmite un sentiment de dragoste neîmpărtăşit. Sufletul tânăr al poetei tânjeşte după chipul nedefinit, ascuns de-o pălărie a unei vremi mohorâte, a unui iubit pe care-l aşteaptă.
Titlul, format dintr-o întrebare aparent simplă ("de ce") care aşteaptă parcă raspunsuri clare, este în perfect acord cu mesajul poetic, mai exact, de ce nu mai vine dragostea pe care eul liric o aşteaptă ("s-a pierdut pe drum"). Formată din 3 catrene, poezia de iubire are un ton trist ("cufundat în gânduri", epitetul 'rece' din sintagma "inima rece"), prezența eului liric evidențiindu-se prin repetarea obsesivă a unei singure interjecții ce exprimă dezamăgirea ("ah"). Interesant este că poetesa schimbă formal întrebarea din titlu la finalul fiecărui catren. Astfel că "de ce" devine "pentru ce", eul liric ( marcat şi prin pronumele personal la persoana I "mine" şi adjectivul posesiv "mea") îndrăgostit oscilând între cauzalitate şi aflarea unui scop: e benefică prezența unui vis de iubire sau nu?! Epitetul "senine" din "visări senine" transferă, parcă, această oscilație, tipică oricărui îndrăgostit, către cititor, care devine într-un mod aparte confesorul acestui lirism ce se disculpă prin sintagma negativă "N-am turburat ...".
În concluzie, poezia menține aceeaşi tristețe prin epitetul "întristată", dar şi aceeaşi nesiguranță pe care iubirea o oferă oricărui suflet inocent, care simte pentru întâia dată fiorii neîncrederii. La final, parcă devine chiar mai accentuată prin introducerea adverbului "oare" şi revenirea la întrebarea din titlu "Ah, de ce oare a mai trecut?"
irinateleoaca:
Mai am de scris, aşteaptă.
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Ed. tehnologică,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Informatică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Franceza,
9 ani în urmă