Limba română, întrebare adresată de szilardbalint0, 8 ani în urmă

Comentati in minim 50 de cuvinte strofa care apartine neomodernismului!
Nu cum sunt eu sunt eu,
Ci cum esti tu sunt eu,
Un fel de tu sunt eu
Pe care nu l-au mai lasat sa fie eu.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ChiarEl
1

Răspuns:

neomodernism

Explicație:

Poezia e o șaradă ludică (un fel de ghicitoare construita ca un joc), pe tema preferata de neomodernisti a cunoasterii in ipostaza alteritatii - cautarii empatiei. Astfel, revelarea propriei identitati este posibila prin comunicare (alta tema neomodernista), prin empatie. Mai exact, ajungi sa te cunosti regasindu-te in celalalt.

Poezia este si o arta poetica, prezentand simbolic rolul poetului de a trezi in sufletul si mintea cititorului revelatia cunoasterii celuilalt, a intelegerii prin impartasirea experientelor si imaginilor.

Poezia poate fi citita si ca o declaratie de dragoste, aspiratie spre formarea perechii perfecte, in care cei doi indragostiti sa devina o singura constiinta (conditia androginala). Doar hazardul, prejudecatile, ii despart pe cei doi, ii impiedica sa se identifice perfect unul in celalalt.

Observam limbajul simplu, direct, familiar, care imbraca, insa, un continut puternic filosofic, complex, paradoxal.

Specifica lui Nichita Stanescu (autorul versurilor) este si teama de a nu vedea in celalalt (in persoana iubita) ceea ce ne dorim, teama de ipocrizie, de proiectie, de limitele propriei constiinte si ale propriilor asteptari.

E un narcisist care isi respinge natura profunda incercand sa isi transforme iubirea de sine in daruire.

Eh, am scris cam mult, astept feedback.

Alte întrebări interesante