Studii sociale, întrebare adresată de andreeanartea11, 8 ani în urmă

Comentati – Platon mi-e prieten, dar adevărul mi-e mai scump

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alecosmin883
3

Răspuns:

Prieten mi-e Platon, dar mai prieten adevarul - expresia apartine filosofuluiantic Aristotel, discipol al lui Platon, astazi ea aratând ca adevarul este maipresus de prietenie. Aceste cuvinte fac parte din lucrearea scrisa defilozoful Ammonius Saccas intitulata “Viata lui

Aristotel

” .Sensul lor este acela ca nu-i suficient ca o parere sau o teorie sa se bucure de autoritatea unui nume atat de vestit si de respectat ca acel al mareluifilozof Platon, ci pentru a fi admisa, ea trebuie sa fie întemeiata si pea devar.

Renunt mai bine la ” Platon ” si la toate avantajele materiale spirituale ce le-a puteam avea cu el ca prieten decât să părăsesc cărarea îngustă a adevărului.

Explicație:

Răspuns de Valdanet
11

Comentați – Platon mi-e prieten, dar adevărul mi-e mai scump

Conform teoriei formelor, filozoful grec Platon credea că lumea materială care ne înconjoară nu este una reală, ci numai o umbră a lumii reale și că doar ceea ce simțim este adevărat.

Așadar, Aristotel a spus că "Platon mi-e prieten, dar adevărul mi-e mai scump" în sensul că Platon nu trebuie contrazis, fiindcă îi este prieten, dar pentru Aristotel adevărul este doar ceea ce vede el.

Succes!

Alte întrebări interesante