Limba română, întrebare adresată de maryo40, 9 ani în urmă

Comentati poezia ''vitraliu'' de Nichita Stanescu.(titlul in raport cu continutul textului).

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariadiana91
17
Aceasta poezie este o creatie lirica si este asa deoarece perspectiva este una subiectiva, lucru care reiese din structuri precum "Umbra ta", "ti le-asez cu grija", "Cand te vei trezi", ceea ce ilustreaza preferinta pentru autenticitatea celor afirmate, pentru sinceritatea exprimarii. Scriitorul este interesat sa isi exprime in mod direct trairile, emotiile, reactiile fata de fenomenele lumii exterioare "Umbra ta, lovindu-se de ziduri", "Oh, de-aceea m-ai zărit în stradă / adunând pierdutele-i pătrate", "Şi s-o fac la loc, în ceasul nopţii, / peste geamuri ţi le-aşez cu grijă". In acest text se remarca aparitia mai multor marci ale subiectivitatii: "Umbra ta", "m-ai zarit", "ti le-asez", "te vei trezi", "sa-ti cada-n brate". In concluzie, toate acestea atesta faptul ca aceasta poezie este o opera lirica. (eu ti-am dat tot comentariul, sper sa te ajute; ar fi bine sa il scrii tot, pentru ca in enunt iti cere o demonstratie) 
2. Virgula este prezenta in structura "Oh, de-aceea m-ai zarit in strada" deoarece este precedata de o interjectie, aceasta demonstrand faptul ca poetul este cuprins de un sentiment de nostalgie. (aici nu stiu daca e corect, dar sper sa iti dau o idee) succes :)
Răspuns de Utilizator anonim
3
Cand te vei trezi", ceea ce ilustreaza preferinta pentru autenticitatea celor afirmate, pentru sinceritatea exprimarii. Scriitorul este interesat sa isi exprime in mod direct trairile, emotiile, reactiile fata de fenomenele lumii exterioare "Umbra ta, lovindu-se de ziduri", "Oh, de-aceea m-ai zărit în stradă / adunând pierdutele-i pătrate", "Şi s-o fac la loc, în ceasul nopţii, / peste geamuri ţi le-aşez cu grijă". In acest text se remarca aparitia mai multor marci ale subiectivitatii: "Umbra ta", "m-ai zarit", "ti le-asez", "te vei trezi", "sa-ti cada-n brate". In concluzie, toate acestea atesta faptul ca aceasta poezie este o opera lirica. (eu ti-am dat tot comentariul, sper sa te ajute; ar fi bine sa il scrii tot, pentru ca in enunt iti cere o demonstratie) 
Alte întrebări interesante