Limba română, întrebare adresată de ionelai2007, 8 ani în urmă

Comentati scena otraviri lui alexandru lapusneanu in minim 400 de cuvinte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlleIna
8

Răspuns:

Scena otrăvirii este cutremurătoare, Spancioc şi Stroici se uită cu satisfacţie la suferinţele lui vodă, iar acesta din urmă, cu un cuţit, „îi descleştă […] dinţii şi îi turnă pe gât otrava ce mai era pe fundul paharului”, spunându-i cu bucurie: „învaţă a muri, tu care ştiai numai a omorî”. Naratorul obiectiv şi omniscient (heterodiegetic) descrie în detaliu chinurile îngrozitoare ale domnitorului care „se zvârcolea în spasmele agoniei; spume făcea la gură, dinţii îi scrâşneau, şi ochii săi sângeraţi se holbaseră”, până când, în sfârşit, „îşi dete duhul în mâinile călăilor săi”. Faptul că potirul cu otravă nu este purtat de ei, ci de Doamna Ruxanda, subliniază aspectul de pedeapsă a destinului și nu de răzbunare personală, impus morții lui Lăpușneanu.

Personajul moare în chinuri groaznice. Moartea personajului marchează un alt moment din tragedia greacă antică și anume thanathosul. Suferința fizică a personajului este dublată și de suferința sufletească, Lăpușneanu este sensibilizat, nu dorește să audă nimic din ce-a făcut. Este clipa adevărului, o clipă de iad. Moartea personajului produce o stare de purificare pe care o exprimă catharsi-ul în tragedia greacă.

Nu i se poate nega un anumit curaj, o anumită demnitate în fața morții, atunci când, realizând că nu mai are nici o scăpare, că a fost otrăvit și că e la cheremul dușmanilor săi, Stroici și Spancioc, cere să i se dea lovitura de grație, favoare ce i se refuză, fiind lăsat să moară în chinuri

Alte întrebări interesante