Limba română, întrebare adresată de danutzabella77, 9 ani în urmă

Comentati titlul poeziei ''Leoaica tanara,iubirea'' in raport cu continutul textului. Nu luati de pe net , ca imi dau seama. (aprox. 20 randuri)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tsorin99
14
Titlul este un element de compozie specific operelor literare.Acesta anticipeaza mesajul textului si ofera lectorului un orizont de astptari.Totodata este o prima forma de captare  a cititorului in universul fictiunii.
Opera in discutie , scrisa de cunoscutul autor roman Nichita Stanescu are ca titlu ,,Leoaica tanara , iubirea'', ce contituie o structura eliptica de predicat, si care reliefeaza un sentiment nou, ce isi incepe descoperirea in firea umana.
 In primul rand, adjectivul ,,tanara''  pune in lumina insasi noutatea acestui sentiment a acestei stari care il incearca pe eul liric.
In al doilea rand, titlul, ca elemnet paratextual concentreaza totalitatea ideii poetice.Asfel acesta este in stransa legatura cu poezia, in cadrul careia se prezinta elmentul unicitatii si al etenitatii , cercul , raportant la intreaga natura.Acest cadru este sustras curgerii timpului si protejat de intreaga fire.
Pe de alta parte,,curcubeul taiat in doua'' sugereaza sfarsitul ploii, sfarsitul singuratatii si delimitarea unui element frumos in 2 parti aparent diferite dar care se imbina perfect.
In alta ordine de idei, ceea ce accentueza stransa corelatie a tilului cu opera este reprezentat de reluarea identica a acestuia inca din prima strofa, constituind versul de debut al operei.
Sustragerea mirificului sentiment de natura umana este prezentata in ultima strofa cand insasi poetul afirma,,mana nu le mai cunoaste'' , idee de accentuare a faptului ca pentru el viata a capatat un alt sens, unde altcineva este mai presus de toate.Revenirea in cadrul realitatii se face prin ultimele doua versuri , ce etenizeaza ideea cuplului perfect, in raport cu comuniunea omului cu natura.
In concluzie, prin argumentele prezentate , consider adecvat titlul operei in discutie, intrucat el a constituit cheia cu care am putut intelege si cele mai ascunse idei ale imaginarului liric.
      
                                                             Elaborat de Teodorescu Sorin ( intreaga redactare imi apartine ).




tsorin99: placerea este de partea mea :D
Alte întrebări interesante