Limba română, întrebare adresată de ciucursofita4, 8 ani în urmă

Comentează în 8 10 rânduri semnificațiile romanului Enigma Otiliei pornind de la afirmațiile celor doi critici literari Pompiliu Constantinescu enigma ei este însuși feminitatea ei mereu proaspătă de un magnetism care deformează și pe avarul Costache și pe cei mai regist dușmani ai ei și Nicolae Manolescu prin Enigma Otiliei romanul clasic se primește în oglindă luând parcă ac de și de rețeta de fabricare​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pirvumaria20022020
2

Otilia este un personaj modern, realizat prin tehnica pluriperspectivistă, în fiecare pagină eafiind alta. Fata sparge tiparele clasice care reunesc un avar, un arivist, o babă absolută, o fată bătrână, fiind înconjurată de admiratori, iubită de papa Giurgiuveanu şi de tânărul Felix, apoi de Pascalopol.

Portretul fetei este schiţat de la început: "Fata părea să aibă 18 -19 ani. Faţa măslinie cunasul mic şi ochii foarte albaştri arată şi mai copilăroasă între multe bucle şi gulerul de dantelă."Otilia se defineşte prin gesturi, prin fapte prin comportamentul care stârneşte reacţiidiferite în jur. Marina, servitoarea privind la fuga fetei spune "A început nebunia". Felix o urmează şi o admiră tocmai pentru această imprevizibilitate. Pascalopol o ocroteşte văzând în eao posibilă soţie, Costache se lasă mângâiat, Aglae şi Aurica se întunecă de invidie, Stănică nu pierde ocazia să spună "deşteaptă fată", iar Titi să caute un moment să strecoare o obscenitate,convins că nu este nimic rău în aceasta.Camera fetei o prezintă pe aceasta ca într-o oglindă: răsfăţată, dezordonată, înclinată sprelux, copilăroasă, instabilă, dar cu atât mai fermecătoare.Otilia este un personaj modern pentru că derutează, trecând brusc de la o stare la alta.Este conştientă de aceasta, afirmând că are un temperament nefericit, se plictiseşte repede, suferăcând este contrariată, este capricioasă.Caracterul ei este pus în evidenţă prin tehnica pluriperspectivistă. Fata apare diferit înochii celor din jur. Aglae o consideră zănatică, Stănică, aflând de logodna acesteia cu Pascalopol,încearcă să-l determine pe moşier să renunţe la ea spunându-i că e o fată care greşeşte uşor.Aurica e de părere că Otilia este şireată şi destrăbălată, caută numai bărbaţi în vârstă, de aceea nuînţelege cum Felix poate ieşi pe stradă cu ea.Pentru Felix, Otilia este "o fată cuminte" de care se îndrăgosteşte nebuneşte, dar faţă decare are ezitări în a lua hotărâri decisive.Pascalopol o consideră foarte frumoasă, are răbdare cu ea, "e o rândunică", o doreşte desoţie. Mai târziu, Otilia va renunţa la Pascalopol, iar enigma ei se justifică prin faptul că nu arestablitate, e o boemă.Otilia se mişcă într-o lume fixată pentru totdeauna în tipar . Moş Costache nu o înfiiazăşi Otilia va fi sacrificată de familia care doreşte atât de mult moștenirea. "Părinți ai Otiliei sunt aproape toate personajele romanului, căci fiecare, prin mişcarea sa, determină soarta fetei. Aglaee geniul rău, Pascalopol geniul bun, "papa Giurgiuveanu" avarul indecis s-o înfieze, Felix, untânăr labil, indecis să o salveze.În această lume, se strecoară Otilia, subţirică şi delicată, imprevizibilă şi generoasă, cu un zâmbet de amărăciune pe buze.


ciucursofita4: mulțumesc!
Alte întrebări interesante