Limba română, întrebare adresată de Robertolini, 9 ani în urmă

Comenteaza in aprox 20 de randuri imaginea naturii asa cum apare in versurile de mai jos
Aburii usori a noptii ca fatasme se ridica
Si, plutind deasupra luncii printe ramuri se despica
Raul luciu se-nconvoaie sub copaci ca un balaur
Ce in raza diminetii misca solzii lui de aur
Eu ma duc in faptul zilei, ma asez pe malu-i verde
Si privesc cum apa curge si la cotiri ea se perde
Cum se schimba-n valurele pe prundisul lunecos
Cum adoarme la bulboaca, sapand malul nasipos

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
3
In aceste  versuri imaginatia poetului transfigureaza realitatea concreta intr-o vizine artistica, specifica eului liric. Din perspectiva acestuia prezentarea naturii inconjuratoare este filtrata prin reflectarea sensibila a poetului si se manifesta prin expresivitatea cuvintelor,a sunetelor si culorilor.
In versurile de mai sus poetul surprinde natura intr-un moment incert al diminetii , la inganarea zilei cu noaptea, cand toata natura pare inca adormita. Pentru descrierea peisajulu matinal poetul face apel la diverse figuri de stil - comparatiile ''aburii .....ca fantasme se ridica'', ''raul.....ca un balaur'', epitete ''aburii usoir'', ''raul luciu'', ''prundisul lunecos'', epitetul cromatic'' solzii de aur'',  , personificarile''aburii se ridica, se despica'', ''Raul se-nconvoaie'', ''apa se pierde'', metafora '' Raul misca solzii lui de aur''. Rolul firurilor de stil si abundenta imaginilor artistice prezente in descriere au rolul de a provoca o puternica stare emotionala.
Imaginea motoria a aburilor usori care'' se despica'' printre ramuri este insotita de imaginea vizuala a raului care se inconvoaie pe sub copacii din lunca.
Intalnim in aceste versuri si elemente mitologice sugerate prin intermediul comparatiei ''raul ca un balaur'' , iar metafora '' misca solzii lui de aur'' ne duc cu gandul la curgerea lenta a valurilor raului.
Prin utilizarea epitetului cromatic'' solzii de aur'' poetul creste emotia launtrica a cititorului provocata de stralucirea luminii diminetii care se reflecta in apele raulului.
Prezenta eului liric este marcata prin pronumele personal ''eu'' cu forma accentuata precum si prin utilizarea verbelor la persoana I '' ma duc'' , '' ma asez'', ''privesc''.

Robertolini: mc boss
Utilizator anonim: cu placere
Utilizator anonim: viziune scuze pt eventuale greseli de redactare
Robertolini: no problem
Răspuns de Utilizator anonim
0
Aceste versuri arata frumusețea naturii.Toate lucrurile descrise in poezie arata venirea diminetii.De la aburii noptii care seamana cu niste fantome care se ridica de asupra luncii pana la raza dimineții misca solzii de aur - soarele se ridica pe cer.Apa limpede a râului se pierde la cotri.
In aceste versuri se gasesc numeroase figuri de stil - epitete (aburii usori,malul nasipos)
-comparatie -(aburii usori ai noptii ca fantasme de ridica)
- personificare (raza diminetii misca solzii)
In concluzie, aceste versuri reprezintă cele mai profunde trăiri ale autorului trezite odată cu vederea minunatei naturi.
Alte întrebări interesante