Limba română, întrebare adresată de eutu1029384756, 8 ani în urmă

compara cele doua descrieri ale satului de la inceputul si de la sfarsitul nuvelei din popa tanda VA ROG URGENT DAU COROANA SI 20 PUNCTE​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
7

Comparăm satul Sărăceni de la începutul și sfârșitul nuvelei „Popa Tanda” de Ioan Slavici.

Satul Sărăceni la începutul nuvelei apare ca un sat pe o vale seacă, cu case puține, una într-o parte, alta în cealaltă parte, mai rar. Garduri nu erau pentru că nu aveau ce îngrădi cu ele, ulița este satul întreg. Casele nu aveau horn, fumul ieșea prin găurile din acoperiș, el fiind din paie amestecate cu fân. În casă era un cuptor cu prispă bătrânească, iar patul era alcătuit din patru pari bătuți în pământ. Ușile la case erau și mai rele, trei scânduri înțepenite și doi pari. Nici biserica din sat nu era într-o stare mai bună, vedeai doar o grămadă de groși bătrâni ce serveau drept pereți. În tot satul erau încuietori din lemn. Așa arăta satul Sărăceni la început de nuvelă.

La sfârșitul nuvelei satul Sărăceni arată total diferit. Pe drumul de țară ce vine din oraș, satul Sărăceni este văzut din depărtare și este de nerecunoscut. Are o biserică frumoasă cu pereți albi și cu turn sclipitor, iar clopotul este auzit în toată valea. Drumul spre sat este neted ca masa și vârtos ca sâmburele de cireașă. Pe partea dreaptă și pe cea stângă cresc nuci stufoși care sunt priviți de trecători cu drag. Și sătenii s-au schimbat foarte mult. Ei lucrează care mai de care, unul este specializat în împletituri, altul în confecționarea roților și doagelor din lemn, alții sunt pietrari.

În nuvelă vedem cum s-a dezvoltat satul de când a venit părintele Trandafir la biserică și vedem cum s-a schimbat gândirea sătenilor. Între prima și a doua descriere sunt diferențe foarte mari. În prima, satul este foarte sărac deoarece oamenii nu doresc să facă ceva, iar în a doua vedem cum un exemplu bun motivează și pe ceilalți la schimbare.

Rezumatul nuvelei „Popa Tanda” de Ioan Slavici, poate fi citit aici: https://brainly.ro/tema/482752

Succes!

#SPJ5

Alte întrebări interesante