Limba română, întrebare adresată de dhdhsnnz, 8 ani în urmă

Comparati "Melancolie" de Tudor Arghezi cu "Intr-un lac" de Tudor Arghezi​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de imsomlg43
1

Comparati "Melancolie" de Tudor Arghezi cu "Intr-un lac" de Tudor Arghezi

"Melancolie" și "Intr-un lac" sunt două poezii scrisă de Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți poeți români din prima jumătate a secolului XX.

"Melancolie" este o poezie care descrie starea de tristețe și dezamăgire a poetei în fața vieții. Poezia se deschide cu un vers care evocă senzația de singurătate și de izolare: "În singurătate, în golul de pustiu,/ Mă târăsc încet, cu ochii plânși". Urmează apoi o descriere a naturii care reflectă starea sufletească a poetei: "Florile-s scrâșnitoare, uscate,/ Frunzele, cenușii, zboară-n vânt,/ Cerul e numai fum și noroi".

"Intr-un lac" este o poezie care evocă imaginea unui lac înghețat, care reflectă atât peisajul de iarnă, cât și starea sufletească a poetei. Poezia se deschide cu un vers care descrie imaginea unui lac înghețat: "În lacul înghețat, o oglindă/ Ce-așteaptă, întinsă, chipul meu". Versurile care urmează descriu senzația de liniște și de pace pe care o simte poeta în fața acestei imagini: "E liniște, îngheț, și pace-n jur,/ Și-n mine e pace și-o dulce-nseninare".

Ambele poezii sunt scrisă de Tudor Arghezi și abordează tema tristeții și a singurătății, dar le fac într-un mod diferit. "Melancolie" este o poezie care descrie direct starea sufletească a poetei, în timp ce "Intr-un lac" utilizează o metaforă a unui lac înghețat pentru a evoca această stare. De asemenea, "Intr-un lac" are o atmosferă mai liniștită și mai pozitivă decât "Melancolie", care descrie o tristețe mai profundă și mai accentuată.

Alte întrebări interesante