Completati desenul cu notiuni corespunzatoare
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
- pavilionul urechii
- canalul auditiv extern
- membrană timpanică
- cavitatea timpanică
- trompa lui Eustachie
- ciocan
- nicovală
- scăriță
- canale semicirculare
- nerv vestibular
- melc (cohlee)
- nerv auditiv
Explicație:
-------------------------------Urechea externă-----------------------------------
- Pavilionul urechii prezintă pe
suprafața sa neregularități care permit captarea sunetelor și orientarea lor spre conductul auditiv
- Conductul auditiv are 2,5-3 cm
lungime și se întinde până la membrana timpanului. Pielea care îl căptușește conține peri și glande care secretă cerumenul (ceara), cu rol de a proteja timpanul prin oprirea apei, prafului, impurităților.
--------------------------------Urechea medie------------------------------------
- Timpanul reprezintă poarta de intrare a sunetelor în urechea medie. Este o membrană fibroasă,groasă și vascularizată, care vibrează la undele sonore primite prin conductul auditiv, având rol derezonator. Spre urechea internă se află fereastra ovală și sub ea fereastra rotundă.
- Între membrana timpanică și membrana ferestrei ovale se află trei oscioare articulate între ele: ciocanul, care este prins pe fața internă a timpanului, nicovala și scărița, care se sprijină pe fereastra ovală. Mușchii atașați oscioarelor contribuie la modificarea intensității sunetelor. Contracția mușchiului ciocanului poate diminua amplitudinea sunetelor prea puternice. Contracția mușchiului scăriței amplifică vibrațiile prea slabe. La amplificarea sunetelor contribuie și diferența de suprafață dintre timpan și membrana ferestrei ovale (timpanul este de 13 ori mai mare decât fereastra ovală).
----------------------------------Urechea internă--------------------------------
-se află într-un labirint săpat în stânca osului temporal. În labirintul osos se găsește un lichid, numit perilimfă, iar în labirintul membranos (care căptușește labirintul osos) se găsește endolimfă.
-Labirintul membranos este format din:
- trei canale semicirculare membranoase – au la bază niște dilatații în care se găsesc celule receptoare ciliate pentru echilibru și sunt înconjurate de o substanță gelatinoasă în formă de cupolă;
- două vezicule, numite utriculă și saculă, formând vestibulul membranos, care conțin celule receptoare ciliate pentru echilibru, înconjurate de o substanță gelatinoasă în care se găsesc granule microscopice de carbonat de calciu numite otolite;
- un melc membranos (canal cohlear) care cuprinde receptorii pentru auz sensibili la vibrații și care sunt
celule ciliate, situate în șiruri de-a lungul melcului.