Geografie, întrebare adresată de canasifloarea234, 8 ani în urmă

Completați spațiile libere:

Grupa râurilor de sud este constituită din: Jiu cu afluenții săi________ și Gilort, Olt, Vedea, Argeș cu afluentul său________ , Mostiștea, Ialomița cu afluentul său________ . Cel mai important râu din această grupă este Oltul, fiind cel mai lung râu care curge integral pe teritoriul României. Ca și Mureșul, el izvorăște tot din Munții Hășmașu Mare, își continuă cursul prin Depresiunea Ciucului, Depresiunea Brașovului, Depresiunea Făgărașului, formează un defileu între Turnu Roșu și Cozia în Carpații________ , apoi traversează Subcarpații Getici,________ și________ . Din Carpații Meridionali primește ca afluenți Cibinul și_______ .

Grupa râurilor de est este colectată de Siret și Prut. Majoritatea afluenților Siretului își au izvoarele în Carpații Orientali:_______ ,________ ,_______ ,_______ și________ .

Un alt afluent este________ cu izvoarele în podișul cu același nume. Dintre râurile interioare, Siretul înregistrează cel mai mare debit mediu anual. Jijia este principalul afluent al râului________ .

Grupa râurilor de sud-est este formată din râuri scurte, cu debite mici, care se varsă în Dunăre sau în lacurile de pe Litoral. Cel mai lung dintre râurile dobrogene este Casimcea. Alte râuri sunt________ ,________și________.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iGeo
21

Răspuns:

Grupa râurilor de sud este constituită din: Jiu cu afluenții săi Motru și Gilort, Olt, Vedea, Argeș cu afluentul său Dâmbovița, Mostiștea, Ialomița cu afluentul său Prahova. Cel mai important râu din această grupă este Oltul, fiind cel mai lung râu care curge integral pe teritoriul României. Ca și Mureșul, el izvorăște tot din Munții Hășmașu Mare, își continuă cursul prin Depresiunea Ciucului, Depresiunea Brașovului, Depresiunea Făgărașului, formează un defileu între Turnu Roșu și Cozia în Carpații Meridionali, apoi traversează Subcarpații Getici, Podișul Getic și Câmpia Română. Din Carpații Meridionali primește ca afluenți Cibinul și Lotru.

Grupa râurilor de est este colectată de Siret și Prut. Majoritatea afluenților Siretului își au izvoarele în Carpații Orientali: Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș și Buzău.

Un alt afluent este Bârlad cu izvoarele în podișul cu același nume. Dintre râurile interioare, Siretul înregistrează cel mai mare debit mediu anual. Jijia este principalul afluent al râului Prut.

Grupa râurilor de sud-est este formată din râuri scurte, cu debite mici, care se varsă în Dunăre sau în lacurile de pe Litoral. Cel mai lung dintre râurile dobrogene este Casimcea. Alte râuri sunt Telița, Taița și Slava.

Alte întrebări interesante