Limba română, întrebare adresată de arobert2005p4gpiq, 8 ani în urmă

Compunere argumentativa pe tema Un stil de viata sănătos! Ce este un stil de viata sănătos, în primul rand, în al doilea rand, în concluzie! Va rog dau coroana!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vintualinap8s30h
6
Sănătate, că-i mai bună decât toate, spunem adesea când ne întreabă cineva ce ne dorim, reflectând cât este de importantă starea de bine fizic pentru a ne bucura de tot ce are viața de oferit. Rețeta de sănătate poate fi sumarizată, metodic vorbind, ca un program echilibrat de mișcare și alimentație. Să vedem ce înseamnă fiecare dintre elementele acestui program: Mișcarea este parte din natura corpului uman și buna sa funcționare, de la nivel celular și până la sistemele mari: muscular, osos, cardio-vascular sau articular.

Organizația Mondială a Sănătății a identificat de altfel lipsa activității fizice drept al patrulea mare factor responsabil de mortalitate la nivel global. Ce înseamnă un nivel suficient de activitate fizică pentru sănătate? Recomandările internaționale sunt simple: 60 minute de mișcare zilnic sau 150 minute pe săptămână, distribuite de-a lungul mai multor zile. Evident, activitatea fizică trebuie adaptată vârstei, condițiilor fizice și preferințelor fiecăruia: plimbare vioaie, bicicletă, gimnastică, alt sport, grădinărit.

Danone - copii

Alimentația este celălalt mare pilon al formulei pentru sănătate, aducând combustibilul de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa bine. Se spune că „eşti ceea ce mănânci”. Pentru organism acest lucru înseamnă că primeşte zilnic toţi nutrienţii de care are nevoie pentru armonie şi energie. Apoi, sănătatea din interior are efecte vizibile pentru aspectul exterior. Iar alimentaţia nu influenţează doar aspectul fizic, ci şi starea de spirit. Atunci când mănânci sănătos, te simţi „uşor”, activ, ai poftă de viaţă. Ce înseamnă însă a mânca sănătos? Nu este o noutate că nu toate alimentele au aceeași valoare pentru organism. Unele alimente sunt bogate în nutrienți, altele sunt așa-numitele „calorii goale”, adică bogate în calorii, provenind din zaharuri și/sau grăsimi și sărace în alți nutrienți (de exemplu băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare îndulcite, dulciuri concentrate, grăsimi).

Danone - ce inseamna a manca sanatos

Între alimentele cu densitate nutrițională mare (proteine, vitamine, minerale, fibre) includem legumele, fructele, laptele și iaurtul simplu. Aceste alimente trebuie consumate cu precădere, ele sunt esențiale în alimentația noastră zilnică. Legumele sunt surse importante de vitamine și de fibre, iar unele (cartofii, fasolea boabe, lintea) conțin cantități semnificative de carbohidrați (glucide). Fructele conțin cantități importante de vitamine și fibre, și, desigur, zaharuri (glucoză, fructoză). Laptele și iaurtul conțin proteine de foarte bună calitate, sunt principala sursă alimentară naturală de calciu, necesar pentru dezvoltarea și menținerea oaselor, pentru activitatea musculară și nervoasă, dar și în alte procese fiziologice din organism. Tot în lapte și în iaurt se găsesc cantități utile de magneziu, fosfor, zinc și unele vitamine.

Iaurtul conține și bacterii lactice vii (bacteriile care au fermentat laptele, transformându-l în iaurt), importante în menținerea echilibrului florei intestinale. Formula de sănătate mai include și un al treilea element, la fel de important ca mișcarea și alimentația – este vorba despre echilibru. Echilibru înseamnă să asiguri minimul de bază din toate cele necesare organismului, fizic și emoțional, cu măsură, fără exagerări. Prinşi în multele preocupări zilnice, fiecare cu termenul său limită, uităm uneori că viaţa noastră are calitatea pe care chiar noi o decidem prin cele mai simple alegeri pe care le facem. Energia pentru întrecerea cu timpul şi pentru a reuşi să rezolvăm tot ce ne propunem vine din starea noastră fizică şi emoţională, pe care putem să o influenţăm direct în cea mai mare măsură.

Danone - Stil de viata sanatos

Alimentaţia şi mişcarea sunt lucrurile simple la care ne raportăm (şi de care adesea uităm) în căutarea unui stil de viaţă mai bun. Şi iată cum, prin fiecare decizie pe care o luăm, prin fiecare acţiune pe care o realizăm, ne putem influenţa calitatea vieţii. Iar micile schimbări şi alegerile bune sunt instrumentele cu care operăm zi de zi pentru a aduce mai mult bine în viaţa noastră. Alege bine pentru tine!
Alte întrebări interesante