Studii sociale, întrebare adresată de otnielolan, 8 ani în urmă

compunere articol despre o nedreptate comisă​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de plugarevaksenia2
1

Schrie mai intii motou:

"Cei care nu invata din greselile lor, sint sortiti sa le repete."

Apoi incepe:

Nu arunca greseala ta asupra altuea, ci mai bine indreapt-o. E bine sa ai aminte la experienta altora. Sintem oameni, prin urmare - supusi greselilor. Acasta este opinia generala, dec si opinia mea. Omul munceste, creaza, actioneaza, planifica conform unei acumulari de experiente pe parcursul vietii. Fiind oameni, avem visul de perspectiva, diferite cai, realixam experiente, facem calcule, reusim, dar si mai gresim. Facem greseli si in relatiile dintre noi, dintre semeni. Doar in urma unor experiente sistematice in relatia cu cei de linga noi ne putem imbunatati viziunea si ne putem coreja comportamentul la timp. Acasta tema este abordata in literatura de maestrii condeiului.

      Lucrarea "Moara cu noroc" de Ion Slavici este o nuvela realista prin tematica, constrictia personajelor in relatie cu mediul in care traesc. Din perspectiva sociala, nuvela prezinta un conflict exterior datorat de incercarea lui Gita de a-si depasi conditia sociala, pentru care se confrunta cu personajul antagonist, Lica Samadaul. Aic este reprezentat un conflict interior trait de Gita, care este sfisieat de dorinte puternice si contradictorii: pe de o parte el vrea sa ramina cinstit  si fericit alaturi de familia sa, pe de o alta parte vrea sa se inbogateasca repede si fara de efort.

Deci de aici am inteles ca Gita este un personaj complex, al carui destin ilustreaza consecintele nefaste ale setei de inavutire, asta si este greseala lui.

Si adaoge un proverb:

"Invata din greselile altora - nu poti trai suficient de mult, pentru a le face pe toate singuri."

Sper ca te-am ajutat  :)


otnielolan: mulțumesc
Alte întrebări interesante