Limba română, întrebare adresată de sipaul, 9 ani în urmă

compunere care descrie rasaritul soarelui la malul mari

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
6

Salut !

Pentru o compunere reușită ținem cont de părțile componente ale unei compuneri:

  • Introducerea - precizarea evenimentului la care te vei referi în compunere; prezentarea reperelor de timp și spațiu în care are loc aceasta;
  • Cuprinsul - evidențierea aspectelor care te-au impresionat în mod pozitiv, într-un mod plăcut sau negativ; redarea emoțiilor și a sentimentelor trăite și motivarea acestora, cu ajutorul mijloacelor lingvistice adecvate: interjecții, vocative, exclamații retorice, interogații retorice, elementele nonverbale ș.m.d;
  • Încheierea - formularea unei opinii, concluzii;

În compunerea noastră, trebuie să ținem cont și de utilizarea descrierii ca principal mod de expunere; să avem un limbaj artistic variat - figuri de stil, imagini artistice, cuvinte învechite; conținutul să fie adecvat cerinței.

______________________________________________________

                        Inefabilul răsărit pe malul mării

Mă aflam de câteva zile la mare împreună cu prietenii mei și de-abia așteptam să mergem să vedem răsăritul pe plajă.

Așadar, am plecat dis-de-dimineață, în ciuda ploapelor care parcă nu țineau cont de dorința noastră. Ajunși acolo taina nopții, presărată cu străluciri de stele și cu săgeți din lumina misterioasă a lunii, cedează locul ivirii zorilor. Întunericul este spart în milioane de bucăți de către lumina care îl biruie și care îl transformă în amintire pe parcursul întregii zile. Dincolo de linia orizontului, departe, pe mare, începe să se zărească mai întâi un punct de strălucire care atrage atenția privitorului, deși dimensiunile ei sunt derizorii. Luminița firavă se mărește, odată cu trecerea timpului, devenind o minge roșie de foc care acaparează măreția cerului senin.

Ea crește ca și cum și-ar trage seva din imensitatea mării și înaintează blând alunecând pe bolta devenită portocalie, sub privirile vrajite ale oamenilor care, an de an, în zilele seninse, repetă experiența contemplării acestei frumuseți naturale. Soarele stăpânește cerul, valurile izbesc malul cu un sunet prelung care încântă auzul, briza mării mângâie obraji; totul se transformă într-un spectacol de magie oferit de un artist atotstăpânitor - natura.

Ceva atât de simplu, atât de natural și totuși plin de magine se petrecuse în fiecare dimineață acolo unde marea sărută nestingherită cerul ... M-am întins pe șezlong, asaltat de freamătul matinal. O nouă zi începe !

Alte întrebări interesante