Limba română, întrebare adresată de dimitreanavilc1, 9 ani în urmă

compunere.. cum mi-am petrecut eu vacanta de vara.
ajutati-ma va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AnaCh
13

O compunere prin care să redai cum ți-ai petrecut vacanța de vară este o compunere narativă, adică scopul său principal este de a povesti o serie de acțiuni / activități. Astfel, vei ține cont de regulile care aparțin compunerii narative și se referă la momentele subiectului:

  • Expozițiunea: momentul introductiv, în care prezinți locul, tipul acțiunii și personajul/ele. Ex. ți-ai petrecut vacanța de vară ca voluntar într-o tabără pentru copii, care a avut loc în luna august la Bran.
  • Intriga: marchează momentul care afectează echilibrul și declanșează acțiunea. Ex. Nu aveai niciun plan pentru această vară, dar într-o dimineață te-ai decis să cumperi un ziar unde ai găsit anunțul organizatorilor unei tabere de vară pentru copii, care căutau voluntari.
  • Desfășurarea acțiunii: desfășurarea faptelor în ordine cronologică: ai ajuns în tabără (o mică descriere a locului), ai pregătit jocurile și activitățile (poți descrie 1-2 activități de tabără), ai primit copiii și ai început să-i cunoști pe fiecare dintre ei etc.
  • Punctul culminant: momentul de maximă intensitate. Ex. la focul de tabără din ultima seara, s-a pierdut un copil și ați pornit în căutarea lui.
  • Deznodământul: momentul în care se regăsește echilibrul și acțiunea ia sfârșit. Ex. ați găsit copilul pierdut, toată lumea a înțeles că e important să avem grijă unii de ceilalți și tabăra s-a încheiat cu multe promisiuni de revedere.

Poți folosi structura de mai sus pentru a povesti orice activitate din timpul verii, chiar și o singură zi care ți-a rămas în amintiri.

Aici poți găsi exemple de compuneri despre vară în care se folosesc și figuri de stil: https://brainly.ro/tema/2235751?referrer=searchResults

#SPJ2

Alte întrebări interesante