Limba română, întrebare adresată de ValyPara, 9 ani în urmă

Compunere demonstartiva cum ca "Desteapta-te romane " Este imn !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de batoancamarinica
5
Imnul este specia solemna a genului liric ,destinata a fi cantata ,in care se exprima sentimente de pretuire fata de un eveniment deosebit ,o idee,un erou.Inaltele idei de iubire fata de patrie si de libertate exprimate intr-un mod atat de pregnant in "Desteapta-te, romane !" au facut ca poezia lui Andrei Muresanu sa aiba un ecou nu numai in contextul istoric in care a fost creata,ci sa dainuie peste un secol in memoria afectiva a romanilor ,care au ales-o sa le reprezinte tara in mod oficial, alaturi de drapelul tricolor.Poezia este alc. din 11 catrene ,cu ritm iambic,rima incrucisata, si masura de 13-14 silabe.

"Desteapta-te,romane!" apartine genului liric pt.ca sentimentele autorului sunt exprimate in mod direct. Eul liric apare prin folosirea pers.I,nr.pl. pt. ca acesta se include in poporul roman:"juram ca vom da mana","sa ne rapeasca limba". Poezia se remarca printr-o bogatie a figurilor de stil, metafore, epitete,comparatii,enumeratii care subliniaza mesajul transmis inca din titlu,patriotismul si dorinta de independenta.

Exprimarea directa a autorului este dovedita si de prezenta unor subst. in vocativ:"romane,marete umbre,preoti, romani din patru unghiuri" si a unor vb.la imperativ :"desteapta-te","priviti","uniti-va", etc.,in felul acesta poetul adresand si anumite indemnuri si dand poeziei un ton solemn,o alta trasatura a imnului.
Poetul indeamna mai intai la desteptare nationala si la actiune: "Desteapta-te,romane,din somnul cel de moarte ","croieste-ti alta soarta".Este adresat apoi indemnul ca romanii sa dovedeasca prin fapte ca sunt urmasii demni ai romanilor,ca spre final sa-si faca prezenta indemnul la unitate nationala("romani din patru unghiuri/ uniti-va-n simtiri").In concluzie,putem afirma ca ,,Desteapte-te romane!,, este imn.Sper ca te-aam ajutat!

Alte întrebări interesante