Istorie, întrebare adresată de kamitzatha, 8 ani în urmă

compunere despre anexarea bucovinei de austria 1775 DAU COROAANAA

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de FoxMarioo
6
Războiul Ruso-Turc din 1768–1774, numit și al V-lea Război Ruso-Turc, a izbucnit în urma luptei nobililor polonezi contra protectoratului rus din timpul țarinei Ecaterina cea Mare. Acest amestec în Polonia a determinat Imperiul Otoman să declare război Rusiei. Pretextul războiului a fost alăturarea unui regiment de cazaci trupelor ruse care au intrat în Polonia. Turcii au învinuit cazacii de masacrul făcut în rândul populației din Balta, Ucraina de astăzi. Sultanul otoman Mustafa al III-lea declară la 25 septembrie 1768 război Rusiei. Turcii contau pe o alianță a Confedrației poloneze de la Bar. Rusia era sprijinită în război de Marea Britanie, iar Frederic cel Mare al Prusiei oferă ajutor în schimbul împărțirii Poloniei.

Confederația poloneză este înfrântă de generalul rus Alexandr Suvorov, care se întoarce apoi în ajutorul feldmareșalului Piotr Rumianțev-Sadunaiski care suferea pierderi mari împotriva trupelor otomane. Situația pe frontul ruso-otoman se schimbă în favoarea rușilor, în urma intrării în luptă a trupelor aliate ruso-prusace sub comnda prințului Alexei Orlov. Înfrângerea trupelor otomane a urmat în Ucraina, Siria, Egipt și la bătălia navală de la Çeșme (1770).


kamitzatha: Stai un pic dar aici eu nu vadsa se vb despre Bucovina
FoxMarioo: pai nu ne da sa vb despre Bucovina si Austria nu?Adica despre Razboiul ruso turc
FoxMarioo: eu asta am inteles
kamitzatha: fami te rog propozitii despre evenimentele in Bucovina dupa anexarea ei cu urmatoarele cuvinte : obligatiune protector
kamitzatha: te rog
FoxMarioo: Miscarea comunala a fost un act de obligatiune.
FoxMarioo: Cel care a unit Tara Romaneasca,Moldova si Transilvania a fost protector cu poporul
kamitzatha: sunt legate cu anexarea bucovinei la austria?
FoxMarioo: eu zic ca da
FoxMarioo: cat de cat
Alte întrebări interesante