Limba română, întrebare adresată de Valoare213, 9 ani în urmă

compunere in care sa descriu un colt de natura de 10 randuri alegeti vooi.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de meyoung
9
UN LOC DIN NATURA PE CARE VREAU SA-L VIZITEZ

De cativa ani imi propun sa vizitez Lacul Sf. Ana, spec ca in vacanta aceasta de vara voi ajunge acolo. 
De cand am auzit ca este singurul lac vulcanic din tara noastra, mi-am propus sa-l vad. Din pozele pe care le-am gasit intr-un atlas pare maret si deosebit. Apa lui clara, pura si de un albastru infinit m-a fascinat din prima clipa. O alta imagine, in care acesta este fotografiat la asfintitul soarelui, il arata ca un urias de foc cu sclipiri de rubine. Mi-l imaginez noaptea, trebuie sa fie infricosator de negru, dar totodata fascinant si impunator. Muntii uriasi care-l imprejmuiesc ii sunt asemeni unor strajeri care-l apara de dusmani, iar norii ce-l acopera din cand in cand sunt ca niste maini uriase care-l mangaie si-l alinta. Trebuie neaparat sa-l vad cu ochii mei.

SAU
Marea mea

Este o dimineata calda din luna august. Stau la tarmul marii si privesc intinderea nesfarsita de albastru si spuma alba. Valurile, domoale, se sparg incet spre mal aducand cu ele alge, scoici si meduze. Pare un dans pe care doar marea il stie si-l repeta fericita si neobosita, an de an, zi de zi si clipa de clipa. Soarele, abia rasarit, o mangaie somnoros si o incalzeste cu raze de foc. La orizont apar doua vapoare, par desenate de un copil naiv si aruncate undeva in zare. Marea le poarta pe umerii sai ca o printesa  fermecatoare si iubitoare si le duce departe facandu-le sa para in curand niste puncte gri. Linistea diminetii este tulburata de tipatul pescarusilor, care se lasa spre nisip si se inalta spre cer, descriind cercuri perfecte. Ei se asaza pe cativa stabilopozi si-si vorbesc lucruri doar de ei si de mare stiute. Briza le trece prin pene si-i sburleste ca pe niste pamatufuri. E o atmosfera de basm la malul marii, iar acum marea pare sa fie doar a mea.


SAU

''Oglinga fermecata''
Undeva, la capatul padurii, este cel mai frumos lac pe care l-am vazut vreodata si care  ma fascineaza mereu. 
Apa lui extrem de linistita, cu mici unde  atunci cand adie vantul, isi schimba culoare parand o oglinda fermecata. Daca bate soarele puternic, este asemeni floarea-soarelui, iar daca acesta este la asfintit, pare ca a luat foc.In acele momente are sclipiri de rubine si pare mai rosu ca niciodata. Noapte, luna-si oglindeste frumusetea in ochiul lui si acesta parca este mai putin agitat, este albastrui si adormit. Norii il fac sa para negru-cenusiu, dar totusi neinchipuit de frumos si de urias parca, pare ca este suparat foc in acele momente. Doar iarna il schimba cu adevarat, ii da sclipiri colosale de diamant, il invaluie in ceata spre dimineata si-l face sa tremure de mama focului cand sufla crivatul. Atunci lacul danseaza din cale afara de frumos si pare ca este cuprins de o energie gigantica, prinde glas si viata.
E un spectacol unic pe care lacul, micut si linistit de cele mai multe ori, reuseste sa-l faca. E colosal!

ALEGE CE -TI PLACE


Răspuns de zikii
5
Anotimpul ruginiu plin de culoare ,si farmec a sosit. In drumul sau peste pamintul incarcat de verdeata, toamna precum un pictor priceput , preschimba culoarea peisajului in tonuri calde de galben -maroniu. Atingerea toamnei a preschimbat peste noapte si frumosul parc din apropierea casei mele .
Rinduiti in linie dreapta,de-a lungul si de-a latul aleilordin parc, stau de veghe zeci de copaci.

zikii: ti-am fost de folos/
Alte întrebări interesante