Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Construiti o scurta compunere in care sa prezici criza imperiului roman din sec 3

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vasiletudorean
1
Criza din secolul al III-lea    Gândeşte-te numai la drumurile de nestrăbătut din pricina tâlharilor, la mările ocupate de piraţi şi la războaiele cu grozăviile sângeroase ale vieţii militare, răspândite peste tot locul. Pământul e plin de sângele potrivnicilor din amândouă părţile, iar omorul când e săvârşit de unul singur se numeşte crimă; dar se cheamă vitejie când se face în numele statului. Nu dovada nevinovăţiei asigură iertarea crimelor, ci mărimea celor făptuite.
    Dar, după drumurile pline de piedici, după luptele nenumărate care au loc pe tot întinsul pământului, după atâtea privelişti sângeroase sau ruşinoase ... poate forul1 ţi se pare curat, deoarece este lipsit de fărădelegile celor care se atacă unii pe alţii şi el nu se mânjeşte prin atingere cu ticăloşiile. Într-acolo întoarce-ţi privirile: vei găsi acolo multe lucruri care să te dezguste; şi atunci mai vârtos îţi vei întoarce privirile de acolo. Căci, deşi legile sunt săpate pe cele douăsprezece table şi dreptatea este scrisă pe plăci de aramă în văzul tuturor, se săvârşesc, totuşi, fărădelegi sub ocrotirea legilor, se păcătuieşte de faţă cu dreptul şi nevinovăţia nu este respectată nici chiar acolo unde ar trebui să i se ia apărarea ... Cine să-ţi vină în ajutor ? Avocatul ? Doar, el e înţeles cu potrivnicul tău şi te înşeală. Judecătorul? Păi, el vinde hotărârile. Tocmai el, care e pus să pedepsească fărădelegile, le săvârşeşte şi face ca un pârât fără vină să moară, păcătuind grav în felul acesta ... Nu există nici o frică de legi şi nici o teamă de cercetări sau de judecător; ceea ce poate fi cumpărat nu insuflă nimănui teamă.
    Dar şi pe cei pe care îi crezi bogaţi, ale căror păşuni se ţin lanţ şi ale căror ogoare se întind la nesfârşit2, în paguba vecinilor săraci, alungaţi de pe ogoare, pe cei ce au cantităţi nemăsurate de argint şi de aur, şi banii le sunt strânşi în grămezi mari sau sunt îngropaţi în pământ, chiar şi pe aceştia, care tremură în mijlocul bogăţiilor lor, îi chinuie nesiguranţa şi grija ca nu cumva să-i jefuiască vreun tâlhar sau să-i calce vreun ucigaş...
Alte întrebări interesante