Limba română, întrebare adresată de andreea1231oxg5h5, 8 ani în urmă

Copii sunt fașcinați de secrete. Caută alături de ei cuvintele compuse care s-au furișat printre rânduri. Vei găsi patru cuvinte. Notează-le și explică pe rând cum s-au format. ( din textul următor)
,,Era o zi de vară care topea toate contururile și făcea orașul să fie moale ca o cocă. Oamenii se refugiaseră prin case, străzile erau pustii, numai soarele călătorea încet de tot de-a lungul lor, umplând rigolele de lumină. (...) Așa că ne-am adunat cu toții în pivnița noastră răcoroasă, unde erau trântite alandala obiecte care nu se potriveau unele cu altele, așa cum se întâmplă și cu oamenii care se nimeresc la o petrecere unde nu cunosc pe nimeni și se miră ce caută ei acolo, într-o asemenea campanie. (...)
Era vacanță și, fiindcă era neobijnuit de cald pentru un oraș de munte, nu prea aveam ce să facem. Când am spus că ,,n-eam adunat cu toții" mă gândeam la cei patru copii din casă. (...) Ei, sa. După ce ne-am tot foind căutând o idee bună de distracție, Dorin care adună încă de pe atunci povești de familie, ne-a întrebat dacă știm despre bătrânul nostru unchi. (...)
- Chestia e, a spus fratele meu, că omul ăsta e cineva.
- Cum adică? m-am mirat eu.
Credeam, pe atunci, că toți oamenii sunt cineva. (...)
- PAi da, se pare că el a inventat pixul cu pastă.
Am rămas cu toții muți de uimire și de admirație, doar era ruda noastră (...)
Și-atunci am auzit glasul plin al Dinei:
- A, păi vreau neapărat să-l cunosc și io... "VĂ ROG AJUTAȚI-MĂ! 

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
Refugiază,neobijnuit,neapărat.Scuze,dar nu pot să găsesc cel de-al doilea cuvânt!
Alte întrebări interesante