Matematică, întrebare adresată de inteleginta, 9 ani în urmă

CORONIȚA+ 100 de puncte....referat teorema lui thales din milet

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MIHAIELA111
14
Thales din Milet(624-546i.Hr.),dupa cum afirma Proclus,ar fi cunoscut teoremele privitoare la triunghiurile asemenea,cu ajutorul carora a masurat departarea unui vas de la tarmul marii.De asemenea,tot cu ajutorul unor teoreme de geometrie,el ar fi masurat inaltimea marii piramide a lui Keops.
Astazi,sub numele de ,,teorema lui Thales'' sunt cunoscute legaturile care exista intr-o configuratie de cinci puncte,ABCDE,unde A,B,D sunt coliniare,A,C,E sunt coliniare,iar DE este paralel cu BC.
De aici se pot lamuri mai departe asemanarea a doua triunghiuri(sase puncte) si mai departe,asemanarea a doua figuri geometrice in spatiul tridimensional sau cu mai multe dimensiuni.
Pentru a demonstra teorema lui Thales este necesara notiunea de ,,comensurabilitate''.Cu alte cuvinte,segmentele care intervin trebuie sa aiba o masura comuna si raportul lor trebuie sa fie un numar rational.
Thales a fost unul dintre cei mai importanti oameni ai timpului sau,atat ca filozof si om de stiinta cat si ca om de stat si legiuitor prin maximele si zicerile sale.Ca drept dovada a acestui lucru stau marturiile lui Plutarch care povesteste ca niste pescari au gasit un tripod care ar fi apartinut Elenei din Troia.Mergand la templul lui Delphi,preoteasa Pythiana a lui Apollo le-a spus pescarilor sa dea tripodul celui mai intelept om.Acestia i-au dat tripodul lui Thales.
Acesta a murit la o varsta inaintata in timpul unor manifestari sportive datorita caldurii excesive.Pe mormantul sau este o inscriptie care spune: ,, Aici,intr-un mormant stramt zace marele Thales;totusi renumita sa intelepciune a ajuns la ceruri.''
Sper ca e bun si ca te-am ajutat!

MIHAIELA111: coronita?
MIHAIELA111: multumeeesc!
Alte întrebări interesante