Limba română, întrebare adresată de fodorica, 8 ani în urmă

Creează o poveste bazată pe o legenda. Dau coroana si inima!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de valentina5070
2

Retezatul

(Legenda uriașei care a Retezat muntele)

Un dialog obișnuit la ora de geografie:

- Domnule profesor, de ce acești munți cu vârfuri teșite ( Cu colțurile sau muchiile retezate sau rotunjite), de unde pornesc izvoarele apei Jiului, poarta numele Retezat?

- Dacă privim harta, vedeți că ne aflăm în cel mai mare masiv muntos din Carpații Meridionali întins pe 800 de kilometri pătrați. Nu are decât un vârf spectaculos, Peleaga, 2.509 metri, însă masivitatea Retezatului numără patruzeci de vârfuri, între care vârful Retezat de 2.404 metri. Aici, în cuaternar ( ultima dintre erele geologice, în care apare omul și care continuă și astăzi ),erau zăpezi vesnice. Azi, podoaba Retezatului constă în cele 82 de lacuri: Bucura, Zănoaga, Tăul Negru etc. Pe-aici urșii, lupii și caprele negre sunt în largul lor.

-Dar numele de Retezat de unde vine? insistă elevul. Are vreo legenda? Cu uriași, mi se pare!

- Da, cu uriași! Se povestește că, tare demult, viețuiau pe acest masiv oameni uriași, care ne-ar înspăimânta dacă i-am vedea acum. Unul dintre uriași avea două fete, înalte ca și dansul.

După ca muri tatăl lor, uriașele fete pornită să ridice fiecare câte un palat pe munte. Față mică, cea mai harnică, zidea palatul mai repede, însă față cea mare era supărată ca tot ce ridica ziua se surpă în timpul nopții.

La câteva luni, palatul mezinei era isprăvit și strălucea numai în turnuri din aur și din clestar.

Sora cea mai mare crapa de ciuda, deoarece palatul ei abia se alfa la temelie.

- Dacă nu-mi iese un palat ca al surorii mele, își zise în sinea ei uriașă cea invidioasă, îi voi dărâmă palatul cu fierul.

Nici una, nici două, apuca fierul mare de plug, îl invarti nebunește si-l azvarli năprasnic în palatul surorii sale. Însă fierul acela nu nimeri palatul frumos,ci zbura departe, ca o vijelie, și se izbi de muntele vecin cu așa violență, încât îl reteza.

Acest pisc de munte poartă de atunci și până azi numele de Retezat.

Informație:

(Nu este nevoie scrii informația asta.)

Retezatul este un munte format din roci dure, situat în vestul Carpaților Meridionali. E delimitat de Râul Mare, Râul Bărbat, Jiul de Est și depresiunea Hațeg.

Specifice Retezatului sunt crestele glaciare, modelate de ghețari, numite și custuri, ce formează un peisaj unic în tara. Spre marginea muntelui apare o bordura de roci calcaroase, cu numeroase peșteri și avenuri. Șaizeci de piscuri peste 2000 m culminează cu vârful Peleaga ( 2.509 m). Relieful glaciar a favorizat apariția unor numeroase lacuri glaciare (82),dintre care multe poartă nume de fata: Lia, Ana, Florica, Viorica. Două dintre ele se remarcă în mod deosebit: Bucura - cel mai întins lac glaciar din Carpați (10 ha) și Zănoaga - cel mai adânc (20 m).

În 1935 a fost înființat Parcul Național Retezat, ce ocrotește numeroase elemente de floră și faună.

Retezatul își are propriile legende, ce amintesc de vremuri de demult, de uriașii care locuiau în aceste locuri...

Nu am luat absolut nimic de pe internet (poti sa cauti dacă nu ma crezi).

Este totul din creierasul meu si din cărți. (づ ̄ ³ ̄)づ

Alte întrebări interesante