Ed. tehnologică, întrebare adresată de violetaaldea, 9 ani în urmă

culorile si influenta lor a supra stari de spirit a oamenilor

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de izzdumitra
4
ALB  simbolizeaza din punct de vedere psihologic, puritatea, inocenta, vindecarea, linistea, pacea si linistea sufleteasca. Persoanele care prefera albul sunt prietenoase, sincere si intelegatoare. Albul reprezinta totalitate si spiritual, inspirand de asemenea curatenie si lumina.

ROSU 
are un efect stimulator general, provoaca, incita la actiune, indeosebi in plan psihomotor, stimulator intelectual. Este o culoare specifica tipului activ, autonom, locomotor, competitiv. Rosul este culoarea preferata a persoanelor active, dinamice, avand o vointa foarte puternica, cu initiative, independente. Rosu simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm, agresiune. El poate mari presiunea sangelui si ritmul respiratiei. Rosu capteaza foarte repede atentia si are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid.

GALBENUL 
este culoarea soarelui si este asociat frecvent cu fericirea, bucuria, energia vitala. Galbenul este o culoare benefica, stimuleaza si intretine starea de vigilenta, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei, predispune la comunicativitate. Persoanele care il aleg sunt expansive, active, ambitioase, comunicative, tolerante, rabdatoare, cu un nivel ridicat de aspiratie, intelepciune, dragoste de viata, bogatie interioara.

PORTOCALIU 
este o culoare calda , culoarea fericirii, a veseliei, a caldurii si senzualitatii. Util ca un intaritor si stimulent emotional, portocaliul este folosit in tratamentul depresiilor si este de mare ajutor la revenirea dupa un soc emotional. Cei care prefera aceasta culoare sunt persoane sociabile, spirituale.

ALBASTRU este o culoare rece care reprezinta calmul, fiind odihnitoare, relaxanta, detensionanta si avand efect de sedativ. Persoanele care il aleg sunt oameni pasnici, loiali, iubitori, optimisti in abordarea si rezolvarea problemelor. Acestia au nevoie de un mediu ordonat, calm si linistit, care inspira incredere. Aceasta culoare favorizeaza dezvoltarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii; indeamna la reverie, concentrare si liniste interioara, seriozitate, meditatie. In exces, conduce la depresie. Se caracterizeaza prin profunzimea trairilor si sentimentelor. Caracteristica pentru tipul pasiv, senzitiv, perceptiv.

VERDE este o culoare rece, care exprima din punct de vedere psihologic vointa de actiune, tenacitate si perseverenta. Este o culoare excelenta pentru realizari financiare.Verdele are o predispozitie spre relaxare si meditatie, favorizand concentrarea. Persoanele perseverente si indraznete prefera aceasta culoare, ei neimpunandu-se ostentativ, desi au nevoie sa impresioneze si sa fie apreciati. Verdele faciliteaza deconectarea nervoasa si este un calmant pentru stres. Caracterizeaza tipul pasiv, defensiv, autonom, retinut. Exprima concentrare, siguranta, introspectie.

VIOLETUL incearca unificarea impulsivitatii rosului si blandetea albastrului, cu efect de contradictie optimism-nostalgie sau atractie-respingere. Violetul este cunoscuta ca o culoare regala, asociata in general, cu luxul, creativitatea, spiritualitatea si tot ceea ce este sofisticat. Din punct de vedere psihologic, violetul exprima tristete si melancolie. Este o culoare legata de paranormal, dar este si o culoare a suferintei.

MARO este culoarea pamantului si padurii. Este solid, de incredere si ajuta la creerea unei atmosfere confortabile si primitoare. Este culoarea care comunica putere, maturitate. Cei care aleg aceasta culoare au o nevoie crescuta de confort fizic, siguranta, stabilitate si liniste.

GRI 
este din punct de vedere psihologic neutru, nefiind stimulativ, caci nu relaxeaza dar nici nu tensioneaza. Griul inseamna neimplicare, actiune mecanica si artificiala.

NEGRU poate fi considerat negarea culorii. Insa albul si negrul sunt asemenea celor doua extreme, inceputul si sfarsitul. Negrul induce interiorizare, neliniste sufleteasca, depresie, tristete, dar poate insemna si profunzime, stabilitate, protectie, putere. Preferinta pentru negru poate sa denote renuntare, nemultumire sau revolta. Negrul este asociat cu gravitatea, negativismul,impresia de adancime, lipsa sperantei, regretul, greutatea ostilitatea, distructivitatea, raul si chiar moartea.
Alte întrebări interesante