Limba română, întrebare adresată de mirunapopa21, 8 ani în urmă

Cum a devenit celebru Dumitru prunariu Când a fost expusă la Muzeul Național Militar capsula navete spațiale soiuz 40 DAU COROANA LA PRIMUL RASPUNS CORECT ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cuw45
9

Răspuns:

Dumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Orașul Stalin, România) este singurul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

Evenimentul se petrecea la nici un an, deci, de la marea „aventură” ştiinţifică spaţială în care, pentru prima dată (şi ultima, până la ora de faţă), între 14-22 mai 1981, timp de şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute, în cadrul programului Intercosmos, şi-a desfăşurat activitatea în Cosmos şi un român, celebrul de acum Dumitru-Dorin Prunariu.

Mai puţin se cunoaşte însă amănuntul că, estimată fiind atunci la 5.000.000 de lei, actualmente la 170.000 RON – dar care, în realitate, s-ar putea vinde pe piaţa de profil, adică peste Ocean, în SUA, cu două sau chiar trei milioane de dolari –, această capsulă nu a fost primită în contul „substanţialei contribuţii financiare” a părţii române la programul Intercosmos, după cum circulă o legendă printre mai vechii angajaţi ai Muzeului Militar Naţional. Contribuţia financiară a României la acest program a reprezentat în principal propriile cheltuieli în cadrul programului, dezvoltarea infrastructurii din Romania şi pregătirea specialiştilor, participarea la manifestările internaţionale, iar cheltuielile legate de zborul cosmic propriu-zis au fost făcute în baza unui protocol comun şi nu au inclus costul sistemelor de lansare şi al echipamentelor cosmonauţilor.

Explicație:

sper că te ajută:(

Alte întrebări interesante