Cum este drumul unei carti, tipografie...?
Răspunsuri la întrebare
Se face pe 14 etape:
Prima etapa:
Prezentarea manuscrisului la editura.
Autorul / autorii / agent editorial contacteaza editura si propune o carte spre editare. Editura va stabili un termen in care trebuie sa dea un raspuns solicitantului. In general termenul este de minimum 30 de zile
A 2-a etapa
Analiza manuscrisului si introducerea lui in planul editurii
La editura, de regula un redactor cu experienta, citeste manuscrisul si evalueaza oportunitatea publicarii lui. El va lua in calcul calitatile textului, daca e cazul, faima autorului, in ce masura genul si subiectul corespund profilului editurii, publicul caruia i se adreseaza cartea, interesul acestuia fata de subiect / autor, sansele de promovare a cartii, vandabilitatea ei.
Daca este acceptat se trece la etapa urmatoare:
A 3-a etapa
Antecalculul
Daca e acceptat, se face o prima estimare tehnico financiara: format finit, nr de pagini, calitate hartie, tiraj estimat, colectia in care poate fi inclus, data aproximativa de aparitie. Apoi volumul este introdus in planul editorial.
Etapa a 4-a
Contractul cu autorul
Ofertantul este invitat la negocierea si semnarea contractului
Daca ofertantul este un intermediar( agent editorial) se intocmeste un contract si cu acesta, care-l reprezinta pe autor.Prin contract se stabilesc in conformitate cu dorintele si putintele partilor si a legilor in vigoare ( in primul rind legea dreptului de autor) drepturile si obligatiile partilor. Elementele principale sunt durata contractului, tirajul publicat si suma care revine autorului si/sau reprezentantului acestuia din vanzarea cartii publicate ( care poate fi un procent din incasarile lucrarii)Aceleasi informatii trebuie sa figureze in contractul editurii cu autorul (sau cu mostenitorii lui, daca autorul nu e in viata). De multe ori publicarea se face pe cheltuiala autorului. In acest caz este stabilit pretul pe care il cere editura pentru publicarea volumului si conditiile de plata.
Etapa a 5-a
Traducerea
Daca volumul este intr-o limba straina acesta va fi dat la traducere unui colaborator, bun cunoscator al limbii respective dar si al limbii romane. Acesta va efectua traducerea in conditiile stabilite de editura si va preda materialul cules pe calculator
Etapa a 6-a
Redactarea
Manuscrisul este printat si preluat apoi de un redactor familiarizat cu domeniul literar de care apartine volumul, care-l citeste cu atentie. Redactorul verifica ortografia, punctuatia, corectitudinea sintaxei si aduce textul la forma ceruta de normele de editare stabilite in editura.
Redactorul verifica fluenta frazelor si claritatea ideilor, cauta posibilele inadvertente si, in general, propune autorului modificari care pot merge de la simple reformulari pana la restructurari de capitole.
Toate aceste modificari sunt discutate cu autorul si acesta, in general, le accepta. Modificarile sunt introduse in computer si se obtine astfel textul brut final.
Etapa a 7-a
Machetarea
Redactorul impreuna cu un specialist in aranjarea in pagina numit machetator, stabileste cum va arata cartea buna de pus pe raftul librariilor: ce dimensiuni va avea, aspectul literelor textului, aspectul titluirlor capitolelor, distributia pe fiecare pagina a textului, etc.
Etapa a 8-a
Tehnoredactarea
Texul brut impreuna cu aceste informatii sunt preluate de tehnoredactor care materializeaza parametrii stabiliti la machetare si obtine pe calculator aspectul dorit al lucrarii.
Etapa a 9-a
Corectura
Textul astfel obtinut este printat si predat unui corector. Acesta are sarcina sa identificice greselile in general de ortografie scapate in etapele anterioare. Dupa ce marcheaza pe manuscris erorile, acesta este predat tehnoredactorului care le introduce in textul din calculator.
Etapa a 10-a
Bunul de tipar
Textul este printat din nou si verificat acum atat de redactor cat si de autor. Sunt identificate ultimile erori sau modificari iar printul astfel corectat este retransmis tehnoredactorului pentru a le introduce in computer. Apoi textul astfel finalizat este imprimat pe calc si asteapta predarea la tipografie.
Etapa a 11-a
Coperta
Pentru realizarea copertii se apeleaza la un grafician specializat in astfel de operatiuni efectuate pe computer. Coperata va fi finalizata dupa avizarea ei de catre redactor
Etapa a 12-a
Tiparirea
Mansucrisul printant pe cal, impreuna cu coperta inregistrata pe un CD sunt predate la acea tipografie care poate realiza conditiile de calitate stabilite de editura. Dupa tiparire, tirajul este receptionat de reprezentantul editurii si adus in depozitul acesteia.
Etapa a 13-a
Difuzarea
In baza contractelor preexistente, departamentul insarcinat cu vanzarea cartilor, distribuie volumele catre retelele de distributie si difuzare.
Etapa a 14-a
Promovarea
Aceasta etapa poate fi extrem de complexa si costisitoare. Programul de promovare seintocmeste in functie de bugetul disponibil si targhetul de cititori urmarit si implica atat activitati anterioare cat si ulterioare aparitiei volumului pe piata.