Matematică, întrebare adresată de AlexandraJT, 9 ani în urmă

cum gasim centrul cercului doar cu ajutorul compasului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mirceabro
5


centrul cercului circumscris unui tr este la intersectia mediatoarelor triunghiului.

luam 3 puncte oarecare  pe acel cerc si le unim intr-un tr care va fi inscris in cerc. trebuie sa trasam 2 mediatoare (a 2 laturi, sunt suficiente) si centrul cercului se va afla la intersectia lor

cum se traseaza o mediatoare a unei laturi (segment) : se pune vf compasului pe o extremitate a unei laturi si se ia o deschidere de compass  mai mare de jumatatea  laturii. trasam 1 arc de cerc de o parte a laturii si un alt arc de cerc de cealalta parte a laturii. facem acelasi lucru si cu vf compasului pus pe cealalta extremitate a laturii (segmantului). atentie, nu vom modifica deschiderea compasului. se vor forma de fiecare parte a dreptei cate 2 arce ce se vor intretaia. se unesc cele 2 puncte de intersectie a arcelor. aceasta dreapta va cadea perpenficular pe mijlocul laturii alese( va fi deci mediatoare). o prelungim catre interiorul cercului, dupa necesar. la fel procedam si cu a doua latura a triunghiului.

(o alta varianta ar fi sa desenam un triunghi in exteriorul cercului, cercul va fi deci inscris in triunghi, in acest caz centrul se va afla la intersectia a oricare 2 bisectoare. bisectoarele se determina f usor cu ajutorul compasului.)

Alte întrebări interesante