Istorie, întrebare adresată de Madalincik019, 9 ani în urmă

Cum intelegeti fraza:

Pentru a stavili incursiunile prădalnice ale sciţilor, autohtonii ridicau cetăţi din valuri de pământ, înconjurându-le cu şanţuri adânci.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anyann
1

Scitii, o populatie razboinica de origine iraniana, s-au asezat in sec. VIII i. HR. in zona de la N Marii Negre. Bineinteles ca intre nou-veniti si autohtoni s-au stabilit contacte...care nu totdeauna erau pasnice. Scitii obisnuiau sa atace si sa praduiasca regiunile învecinate si ca urmare localnicii au incercat sa se apere cat mai eficient. Pt atingerea acestui scop, au inceput sa isi fortifice (sa intareasca sistemul de aparare) asezarile, inconjurand fiecare asezare(localitate a acelor vremuri) cu șanț adanc circular, iar pamantul pe care l-au scos din sapatura l-au depozitat si l-au batatorit alături de sant, formand un "val" de aparare (o ridicatura de pamant, tot circulara in jurul asezarii). O asezare astfel intarita devine cetate. De ce acest sistem oferea protectie? Pt ca aceia care atacau, trebuiau sa coboare intr-un șanț abrupt iar apoi trebuiau sa se catere pe panta foarte inclinata a valului (un mic deal format artificial de localnici), fiind foarte expusi in fata celor care ii puteau usor tinti cu sageti, pietre sau apa clocotita.


Madalincik019: mutumesc foarte mult.
anyann: Cu placere! Sper sa-ti fie de folos!
Madalincik019: imi explici te rog si aceasta: Relatiile cu scitii erau contradictorii, infruntarile razboinice alternand cu intelegeri mai ales cind autoritatile macedonene incercau sa cucereasca nordul Dunarii
anyann: Acum nu am timp mult la dispozitie, dar iti raspund pe scurt: intre geti și sciti au existat numeroase confruntări militare foarte sângeroase dar, si cand a atacat Darius zona nord dunareana, si cand au ajuns macedonenii in zona (voiau sa ocupe cetatile grecești de pe malul Marii Negre si sa supuna toată regiunea), scitii au devenit, de nevoie, aliații celor pe care pana nu demult ii atacau, astfel incat sa aiba sanse de victorie impotriva dusmanului comun.
Madalincik019: multumesc mult. Mai ajutat enorm
anyann: Ma bucur. Dar la scoala nu vi se explica lucrurile astea?
Alte întrebări interesante