Fizică, întrebare adresată de nocountnocount17, 8 ani în urmă

Cum poți determina practic centrul de greutate al unei plăci omogene a cărei formă este reprezentată în figura 3 ?​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EufrosinaCrucela47
30

Răspuns:

Centrul de greutate se poate determina legand corpul cu un fir de ata trecut, pe rand, prin fiecare gaura. In continuare ata se leaga de un suport si se traseaza prelungirea acesteia pe suprafata corpului. La intersectia liniilor trasate se afla centrul de greutate.( de fapt este de ajuns sa se traseze doar 2 linii deoarece toate liniile sunt concurente in acelasi punct.

Explicație:

In figura am desenat cum un disc cu 3 gauri notate cu A, B si C este suspendat pe rand prin gaura A si gaura B. Discul se afla in echilibru, deci suma vectoriala a tensiunii in fir si a greutatii discului sunt egale. Cum tensiunea are directia firului tensionat iar unicele forte ce actioneaza asupra discului sunt tensiunea si greutatea, deci trebuie sa aiba aceeasi directie si sens opus => greutatea are directia firului( de aceea se traseaza prelungire sa pe disc; practic se identifica directia verticala). Reptandu-se aceasta operatiune pentru diverse puncte, se determina intersectia lor, deci punctul de aplicatie al greutatii - centrul de greutate.

Anexe:

nocountnocount17: Tot nu am înțeles,am trasat două linii pe verticala și orizontală, și am aflat punctul
EufrosinaCrucela47: Orizontala nu are legatura; ideea este sa trasezi verticala din fiecare gaura, agatand corpul pe rand din fiecare punct.
EufrosinaCrucela47: La intersectia acestor linii trasate se afla centrul de greutate.
Alte întrebări interesante