Limba română, întrebare adresată de Denny21, 9 ani în urmă

Cum recunosc propozitia subordonata atributiva,subiectiva si cea predicativa?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AnaMaria145
80

Propoziția subordonată care determină un nume din propoziția regent și răspunde la întrebările atributuluicare?ce fel de?al cui?cât?, se numește propoziție subordonată atributivă
Propoziția subordonată atributivă se introduce în frază prin intermediul diferitor elemente de relație:
Pronume - care, ce - la orice forme cazuale, cu sau fără prepozițieAdverb - când, unde, cum - însoțite uneori de prepozițiiConjuncție - să, că, de, dacă, etc.

Propozitia subordonata subiectiva:
conjuncţii subordonatoare:că, să, ca…să, dacă, de: Fireşte/ că o să vină./ Trebuie/ să citeşti mult./ Îi plăcea/ ca fiecare copil să scrie tema zilnic./ Nu se ştie/ dacă vine./

Propozitie subordonata predicativa
- este subordonata care indeplineste in fraza functia sintactica de nume predicativ al propozitiei regente:
INTREBARI:-         ce?-         cine?-         cum?   (adresate verbului copulativ din regenta)TERMENI REGENTI:- verb copulativ care constituie predicatul nominal incomplet al regentei: a fi, a deveni, a iesi, a se face, a ajunge, a parea, a insemna, a ramane, a se naste etc.
ELEMENTE DE RELATIE:a.  pronume relative: cine, care ce, cat, cel ce – Intrebarea este1/ (ce) vor face. 2/b.  adjective pronominale relative:  Problema este  1/(a cui) propunere o sustinem. 2/c.       pronume nehotarate: oricare, oricine, orice, oricat:
Răspuns de igeanta
44
Propozitia subordonata o recunosti foarte simplu deoarece nu are subiect in regenta de ex:Nu stie/ unde va merge/. Propozitia subordonata predicativa o recunosti dupa verbuk copulativ din regenta de ex: Mihai pare/ ca este inteligent/. Propozitia subordonata atributiva este introdusa de obicei prin pronumele relativ " care" dar si prin alte elemente de relatie dar pui intrebarea atributului din regenta si afli subordaonata de ex Copilul bun/ care este silitor/ va castiga/.
Alte întrebări interesante