cum s-a realizat urbanizarea in perioada interbelica
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Procesul de creștere a populației urbane era unul normal și se desfășura în întreaga lume fără să fie nevoie de măsuri administrative brutale. Trebuie spus clar că și pe meleagurile românești se desfășura o masivă migrație spre centrele urbane încă din timpul regimului burghezo – moșieresc, oamenii fiind atrași de veniturile mai mari din industrie, transporturi, comerț și alte servicii. Orașul București era un adevărat magnet și populația a crescut de la 381.279 de suflete în 1916 până la 638.040 în 1930. Totalul locuitorilor urca în 1930 la 18.053.000 de cetățeni, deci capitala a ajuns să dețină 3,53%. Marele oraș era un fel de tornadă și a mai aspirat locuitori.
Revenind la informațiile din 1930, an de pace, se poate observa că polii industriali absorbeau țăranii în mare viteză, orașul nefiind capabil să crească demografic prin natalitatea locuitorilor, mereu interesați de traiul bun, fericit. Copiii nu reprezentau o prioritate pentru cei ce se defineau drept oameni superiori. Orașul Iași ajunsese la 102.595 de suflete și activitatea portuară a dus la apariția unui gigant dunărean numit Galați (101.148). Petrolul a dus la dezvoltarea orașului Ploiești până la 77.325 de locuitori. După datele recensământului, centrele urbane aveau o populație stabilă ce urca până la 20,11% din totalul locuitorilor României.
Dacă consideri că te-am ajutat ,dă-i un mulțumesc.Apreciază răspunsul dat cu o tabelă grafico-digitală cu scara valorii curiozităților din context cu scara stelelor de la numerele naturale 1 și 5.Dacă consideri că a fost cel mai bun răspuns,subînțeles din tema cu genericul perioada interbelică,îmi poți oferi(te rog) o coroniță,mă ajută mult.