Istorie, întrebare adresată de georgianaenachea6, 8 ani în urmă

cum sa fac un referat la istorie despre pitagora

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

Răspuns:

Despre viata faimosului matematician si filozof-idealist grec, Pitagora (Pythagoras), se stiu foarte putine. Se crede ca el a trait intre anii 580 - 500 i.e.n. El era originar de pe insula Samos. A fost ideolog al aristocratiei sclavagiste. Stabilindu-se in orasul Crotona (in sudul Italiei), el a creat o uniune politica reactionara, Uniunea pitagoreica, care a fost nu numai o scoala filozofico-matematica, ci si o conferire politico-religioasa.

Mama filosofului se numea Parthenia (Partenida, Pythias), iar tatăl său era Mnesarchus. Conform legendei, odată ce tânărul cuplu a vizitat orașul Delphi ca o lună de miere. Acolo, noii casatoriti au întâlnit un oracol, care a profetizat că fiul va apărea în curând în dragoste. Legenda a spus că copilul va deveni o persoană dificilă, renumită pentru înțelepciune, aspect, fapte mari.

Curând profeția a început să devină realitate, fata a născut un băiat și în conformitate cu tradiția antică a primit numele de Pifiada. Bebelușul este numit Pitagora în cinstea preotezei lui Apollo Pythia. Tatăl viitorului matematician a încercat în orice mod posibil să îndeplinească tradiția divină. Fericitul Mnesarh ridică un altar lui Apollo și înconjoară copilul cu grijă și dragoste.

Unele surse mai spun că încă doi băieți au fost crescuți în familie - frații mai mari ai filosofului grec: Evnost și Tyrrhen.

Tatăl lui Pitagora era un maestru în prelucrarea pietrelor de aur, averea era prezentă în familie. Chiar și în copilărie, băiatul a arătat curiozitate pentru diverse științe, s-a distins prin abilități neobișnuite.

Primul profesor al viitorului filozof a fost Germodamant. El a învățat pe Pitagora elementele de bază ale muzicii, tehnologiile artei pictoriale, citirea, retorica și gramatica. Pentru a ajuta Pitagora să-și dezvolte memoria, profesorul l-a făcut să citească Odiseea și Iliada și să memoreze cântece din poezii.

El a trăit pe insula Pitagora câțiva ani, apoi a plecat la Milet - orașul în care a trăit celebrul Thales, care a fost remarcat în istorie ca fiind fondatorul primei școli filozofice din Grecia.

Câțiva ani mai târziu, la vârsta de 18 ani, cu un bagaj de cunoștințe pregătit, a plecat în Egipt pentru a-și continua educația cu preoții înțelepți, dar în acei ani era greu să ajungă acolo: era închis grecilor. Apoi Pitagora a rămas temporar pe insula Lesvos și a studiat aici la Herekis de Syros fizică, dialectică, teogonie, astrologie și medicină.

Aici Pitagora se întâlnește cu preoții, vizitează templele egiptene, închise străinilor, se alătură secretelor și tradițiilor lor și în curând el însuși primește preoția. Studierea într-un oraș dezvoltat cultural a făcut din Pitagora persoana cea mai educată din acele vremuri.

Legendele antice susțin că, în Babilon, Pitagora s-a implicat în studiul evenimentelor mistice, a învățat înțelepciunea și caracteristicile astronomiei, aritmeticii și medicinei popoarelor din est.

La 12 ani de la șederea forțată a lui Pitagora la Babilon, salvia este eliberată de regele persan, care a auzit deja despre celebrele învățături ale grecilor. Pitagora se întoarce în patria sa, unde începe să-și atașeze propriul popor de cunoștințele dobândite.

 

Pitagora considera numarul drept esenta a lucrurilor, iar Universul - un sistem armonios de numere si de relatii dintre acestea. Cercetand numai partea cantitativa a lucrurilor, faimosul savant mistifica lumea reala.Scrierile sale nu s-au pastrat , de aceea descoperirile si ideile sale (care, apropo, i-au influentat pe Platon, Euclid si Aristotel) nu pot fi deosebite cu certitudine de cele ale discipolilor.

Prin traditie lui i se atribuie urmatoarele descoperiri stiintifice importante: in geometrie - vestita teorema al lui Pitagora, precum si construirea unor poligoane si poliedre regulate; in astronomie si geografie - ideea ca Pamintul este o sfera care se roteste in jurul propriei sale axe si ca exista si alte lumi asemenea lui; in muzica - ca de lungimea coardei sau a flautului depinde sunetul pe care il produc ele. De asemenea Pitagora a descoperit tabla de inmultire si a introdus metoda de demonstrare in geometrie.

 

Alte întrebări interesante