Limba română, întrebare adresată de inasialexia, 9 ani în urmă

cum se analizeza numeralul dar verbul

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
7
Numeralul poate fi de doua feluri:cardinal si ordinal .      In analiza trebuie sa scriem : a)ce fel de numeral b) numarul singular sau plural c)  functia sinctactica,d)genul masculin,feminin sau neutru.                                                                             Verbul  este  partea de   vorbire care raspunde la întrebarea ce face?   Poate fi când este parte de  proprozitie predicat . dar când e predicat scriem ca este exprimat prin verb . Dar când este parte de vorbire in analiza scriem : a)verbul,b)persoana c) numarul , d) genul si e)timpul.                                                                 

inasialexia: si verbul a cuibarit cum e ?
inasialexia: este pus cuvantul la exercitiu
inasialexia: multumesc mult de tot
inasialexia: cu placere
Răspuns de LOVEkissmy
3
                                                     Numeralul:
Pai asa: unu:numeral cardinal(daca arata nr de obiecte)sau ordinal(daca arata ordinea) simplu(unu, doi...noua) sau compus unsprezece...)valoare substantivala daca tine locul unui substantiv sau valoare adjectivala daca se acorda in gen, nr si caz cu subst(numeralele cardinale cu valoare adjectivala indeplinesc in propozitieo singura functie sintactica cea de atribut adjectival)
                                                 Verbul:
Iti explic pe baza unui exemplu:,,Eu ascult muzica in fiecare zi.''In aceasta propozitie,,ascult'' este verbul. Cand vrei sa analizezi un verb, trebuie sa-i spui: modul, timpul, numarul, persoana, conjugarea si functia sintactica pe care o indeplineste. In cazul nostru avem modul indicativ, timpul prezent, numarul singular, persoana intai(din cauza lui,,eu'' care este pronume personal, persoana intai, numarul singural), conjugarea intai(in limba romana exista patru conjugari ale verbelor in functie de terminatia lor la infinitiv: conjugarea intai cuprinde verbe ce se termina in litera,,a'', spre exemplu,,a asculta'', conjugarea a doua cuprinde verbe ce se termina in grupul,,ea'', spre exemplu,,a vedea'', conjugarea a treia cuprinde verbe ce se termina in,,e'', spre exemplu,,a merge'', iar conjugarea a patra verbe ce se termina in,,i''- de la Italia sau in,,i''- de la invatator, spre exemplu,, a trai'' sau,, a cobori''), functia de predicat verbal. Sper ca ai inteles.

Alte întrebări interesante