Cum se facea comertul si transportul marfurilor in evul mediu?(de exemplu pe apa ,dar cum?)
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
0
Comertul si Transportul de pe apa si uscat referat
POPESCU TIBERIU CL. A-VI-A B
TRANSPORTURILE DE PE APA SI USCAT
Vorbim adesea de progresele comertului in Evul Mediu sau de caravane de negustori care, urmand marile drumuri comerciale, transportau marfuri dintr-o zona in alta.Totusi existau o multime de dificultati pe care le avea de invins chiar in Europa, circulatia oamenilor si a marfurilor. Negustorii intalneau in calea lor atatea piedici, incat, fata de atatea greutati, dezvoltara comertului pare cu adevarat uimitoare.
Exizta desigur, vechia retea de drumuri construita de romani.Dar aceasta fusese demult lasata in paragina. Treptat, aparusera alte itinerare, legand noile centre ale puterii si averii, castele si manastiri. Peste masura de des, calatorilor li se cereasa plateasca taxe. La intrarea intr-un oras sau la trecerea printr-un domeniu feudal negustorul platea, drept vama, o suma de bani sau o parte din marfa.
Obstacule naturale stanjeneau si ele transporturile terestre. Depilda, pentru legatura intre Europa si Italia de nord, la traversarea Muntilor Alpi, nu existau decat patru trecatori, cunoscute din antichitate. Deschiderea celei de a cincea s-a facut in 1237, prin construirea unui pod suspendat, careingaduia un drum mai scurt intre Milano si vale Rinului. De cele mai multe ori cheltuielile pentru contructia drumurilor erau in seama celor care le foloseau. Cu o exceptie, in Italia de sud si Sicilia, unde regii au luat masuri in acest sens, dupa exemplul bizantinilor si al mulsumanilor. Astfel, orasenii au cladit pe socoteala lor, marile poduri medievale peste Ron, la Avignion, peste Sena, la Paris, sau peste Tamisa, la Londra. Cel mai obisnuit mod a de a calatori pe uscat era calare sau in carucioare usoare, pe doua roti,trase de cai.
Caile de apa erau mai des folosite decat astazi. O intreaga activitate deconstructie pe malurile raurilor si canalelor a creat digur, cheiuri, debarcadere. Inca din secolul al XII-lea in campia Flandrei se sapau canale pentru a lega intre ele principalele orase din aceasta regiune, unde sa dezvoltat detimpuriu un comert infloritor. In Franta, pana in secolul al XVII-lea, fluviile ofereau cai de comunicatie mai sigure si mai rapide. Pe cale fluviala se aduceau la Paris marfurile de care avea nevoie marele oras.
Traficul mariti era si mai important. Pana cand s-a raspandit folosirea busolei, navigatia se practica numai de-a lungul tarmurilor (cabotaj ). Tonajul corabiilor era modest. In zona Mediteranei era folosita galera, nava cu vasle si cu doua catarge pentru panze. De la inceputul secolului al XII-lea, perfectionarea carmei a permis venetienilor si genovezilor sa organizeze convaie de vase careajungeau din nordul Italiei in Flandra sau Anglia si care ierau escortare de corabii de razboi. Navele germanilor coborau, in oceanul atlantic pana pe coasta vestica a Frantei pentru a se aproviziona cu vin si sare.
Gabriela Cristea întrece toate limitele și minte cu nerușinare! Gabriela Cristea întrece toate limitele și minte cu nerușinare!
Inovație în știința nutritivă! Dr. Oz spune că ajută la slăbit. Inovație în știința nutritivă! Dr. Oz spune că ajută la slăbit.
Coduri - Postale, caen, cor
Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
- Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
- Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
- Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
- Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
- Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
- Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
- Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
- „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
- Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
- Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu
Cauta referat
Scriitori romani
Copyright © Contact | Trimite referat
Alte întrebări interesante
Engleza,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă