Fizică, întrebare adresată de mariodumitrascu1, 8 ani în urmă

Cum se încarcă două corpuri electrizate prin frecare??? Am nevoie de ajutor dau coroana sii 5 stele...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mihai200677
2

Explicație:

Acest procedeu de electrizare a fost descris de Thales din Milet (secolul VII î.Hr. ) pe baza unei observaţii făcute de o ţesătoare, care a constatat că prin frecarea chihlimbarului cu o stofă de lână, el capătă proprietatea de a atrage corpuri uşoare. Asemenea observaţii le facem şi noi când ne pieptănăm părul uscat cu un pieptăne din material plasticsau la atingerea mobilei.

Experimentul 1: Luăm o plăcuţă din PVC şi o apropiem de corpuri uşoare (fire de păr, bucăţi de hârtie sau bobiţe de poliester). Frecăm plăcuţa cu un material textil şi o apropiem din nou de corpurile de probă.

Iniţial nu se remarcă nici un fel de interacţiune între plăcuţa şi corpurile de probă. După frecarea plăcuţei, aceasta atrage corpurile de probă.

Starea iniţală a plăcuţei o vom numi din punct de vedere electric stare neutră, iar starea în care trece după frecarea cu materialul textil o vom numi stare electrizată.

Procesul prin care plăcuţa a trecut din stare neutră în stare electrizată se numeşte electrizare prin frecare. Trecerea unui corp din starea neutră în starea electrizată este rezultatul interacţiunii între două corpuri.

Mărimea fizică ce constituie o măsură a stării de electrizare a fost numită sarcina electrică. Corpurile care au suferit un proces de electrizare sunt numite corpuri electrizate sau corpuri încărcate cu sarcină electrică.

Sarcina electrică se noteaza cu q sau Q .Unitatea de măsura în SI este coulombul notat prescurtat C. (Q) SI =1 C

Experimentul 2(fig.1): Obiectele din acelaşi material se resping. Unele obiecte din materiale diferite se atrag.

Observaţia de mai sus duce la concluzia că putem împărţi corpurile electrizate în două tipuri de sarcină electrică. Acestor tipuri de sarcină electrică li se pot atribui valori pozitive(+) sau negative(-).

Corpurile aflate in aceeaşi stare de electrizare fie(+ +) sau (- -) se resping intre ele, iar cele aflate in stari electrizate diferite (+ si -) sau (- şi +) se atrag


mihai200677: sper sa te fi ajutat!
Răspuns de alina25cristina
0

Răspuns:

prin frecare corpurile se electrizeaza

Explicație:

Electrizarea este procesul prin care corpurile neincarcate electric se încarcă cu sarcini electrice.

Alte întrebări interesante