cum vânau oameni în era străveche
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Pentru a contracara stilul de viaţă al omului modern, deseori dezordonat, a apărut ideea reîntoarcerii la ceea ce mâncau strămoşii noştri. Epidemia de obezitate ia amploare, la fel şi diabetul, fără să mai amintim şi de bolile cardio-vasculare sau de numărul de cancere. La originea acestor boli netransmisibile: interacţia factorilor genetici şi de mediu, în care alimentaţia ocupa un loc important.
Pentru a contracara acest mod de viaţă nou, a apărut ideea reîntoarcerii la ceea ce mâncau strămoşii noştri. Astfel, un regim alimentar preistoric ar putea să ne redea nu doar silueta, ci şi sănătatea. Genele noastre au evoluat foarte puţin din Paleolitic, acum 40 000 de ani, iar alimentaţia noastră s-a schimbat radical odată cu revoluţia industrială. Alimentaţia paleolitică sau pre-agricola poate fi deci considerată ca un model pentru nutriţia modernă.
Oare ce mâncau strămoşii noştri? Prima constatare: produsele recoltate din abundenţă: fructe, legume, plante sălbatice, nuci, rădăcini, care furnizau aproximativ 70% din alimentaţia de bază. Vegetalele erau consumate repede după recoltare, fără vreo transformare. Pe lângă produsele obţinute prin recoltare, şi carnea obţinută prin vânat era o componentă de bază a alimentaţiei omului preisoric, acesta fiind de asemenea un mare carnivor. Carnea şi măruntaiele animalelor vânate erau surse de energie, căutate pentru înaltă lor densitate nutriţionala. Însă carnea în Paleolitic nu era aceeaşi cu cea pe care o cumpărăm astăzi de la magazin. Animalele sălbatice care se hrăneau cu plante sălbatice dădeau o carne slabă, al cărei conţinut în grăsime nu depăşea 4%, în loc de 25% cum este astăzi.