Geografie, întrebare adresată de alexganea420, 9 ani în urmă

Curiozitati din Europa

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gureaantonelael
3
Cel mai inalt pas din Carpatii Romanesti este Pasul Urdele, din Muntii Parang: 2141m.Malpas este primul canal-tunel construit pe Terra. Situat in sud-vestul Frantei, pe vechea artera de navigatie fluviala Canal du Midi (241,7 km lungime, 2 m adancime) care leaga fluviul Garonne de Marea Mediterana, acest tunel a fost realizat in timpul domniei lui Ludovic al XlV-lea, intre anii 1666-1667.Marea Sargasso este o regiune din mijlocul Oceanului Atlantic de Nord, inconjurata de curenti oceanici. Este singura mare care nu are coasta. La vest este marginita de Golful Stream, la nord de Curentul Alantic de Nord, la est de Curentul Canarelor iar la sud de Curentul Atlantic Ecuatorial de Nord. Marea este numita dupa algele sargase care au particularitatea de a pluti acumulandu-se la suprafata.Khalkis este cea mai ingusta stramtoare navigabila (40 m). Parte a Marii Egee, stramtoarea desparte insula Eubeea de continent (Peninsula Balcanica).Duisburg este cel mai mare port fluvial, cu un trafic de marfuri de peste 50 mil. t. Situat la confluenta Ruhrului si rhinului, Duisburgul este un vechi oras hanseatic.Indonezia este cel mai mare arhipelag din lume , iar cele 300 de grupuri etnice de aici vorbesc 365 de dialecte diferite. Tara ocupa aproximativ doua milioane de kilometri patrati, o suprafata cat a Australiei, dar din care numai 20% reprezinta uscat, restul fiind apa.Cel mai mare cutremur, ca magnitudine, inregistrat vreodata a avut loc in 1960 in Chile. Cutremurul a avut magnitudinea de 9.5 grade si este urmat in acest top de catre cutremurul care a avut loc in 2004, in vestul coastei de nord a Sumatrei, cu 9.3 grade magnitudine. Ambele cutremure au fost urmate de cate un tsunami devastator.

Cea mai lunga pestera din Romania este pestera humpleu din Cluj, in apropiere de Rachitele. Dupa ultimele cercetari se pare ca e mult mai intinsa decat Pestera Vantului, din Bihor.

Lacul Siutghiol, cunoscut si sub denumirea de lacul Mamaia, este alimentat cu apa de izvoarele existente pe fundul lacului. Acesta este o laguna aflata in partea stanga a statiunii Mamaia. Denumirea de Siutghiol vine de la cuvantul de origine turca Sütgöl = Lacul laptelui/de lapte, referindu-se la culoarea alba a calcarului.

Numele capitalei Etiopiei, Addis Abeba inseamna in limba amharica “floarea cea noua”

Desi pare imposibil, Marea Adriatica se pare ca nu are fund! Cercetatorii au descoperit ca imense cantitati de apa dispar zilnic intr-o groapa de pe fundul marii, ei au turnat cantitai mari de vopsea in acel loc pentru a studia fenomenul. In mod normal vopseaua nu se dizolva in apa si ar fi trebuit sa apara la suprafata in apropierea locului unde au fost deversate, dar, nici urma de vopsea la suprafata. Pana in acest moment nu s-a ajuns la nici un rezultat, concluzia fiind ca pe fundul marii exista o groapa imensa, care nu poate fi masurata.

Cea mai adanca pestera din Europa este Jean Bernard din Alpii Francezi. Pana in anul 1980 a fost considerata cea mai adanca pestera de pe glob. Are o adancime de  1535 m.

Cele mai calde ape termale (56°C) se gasesc in imprejurimile orasului Baile Herculane.

In apropierea coastelor Trinidadului (Marea Caraibilor) exista vulcani noroiosi subacvatici, a caror pasta fluida iese de sub valuri si formeaza insule, unele disparand repede, altele devenind casa pentru pasarile din zona.

Muntele Roraima, cel care l-a inspirat pe Sir Conan Doyle sa scrie O lume disparuta, e cel mai inalt tepuy (salas al zeilor) din cei 100 ai intregii lumi, adica un bloc de gresie colosal, ridicat la 2.000 de metri deasupra junglei de la granita Venezuelei cu Brazilia si Guyana.

Răspuns de bismuth
5

a) Orasul budapesta este situat pe ambele maluri ale Dunarii,partea de est fiind Pesta ,iar cea de vest Buda
b) Italia este o tara formata din parte continentala,parte insulara si parte peninsulara
c) Raurile Norvegiei au un potential hidroenergetic foarte mare.
d) Partea de N a Suediei se numeste Laponia.
e) Islanda este o insula vulcanica.
f) 27% din suprafata Olandei  este sub nivelul marii.
Alte întrebări interesante